Vestival vina i tradicionalnih proizvoda Istočne Hercegovine ''Naše je bolje''


Područna privredna komora Bijeljina i Udruženje Hercegovaca “Jovan Dučić” u Bijeljini organizovali su prvi Festival vina i tradicionalnih proizvoda Istočne Hercegovine “Naše je bolje”, na kojem se u Semberiji predstavilo 16 izlagača.

26.01.2024.

Područna privredna komora Bijeljina i Udruženje Hercegovaca “Jovan Dučić” u Bijeljini organizovali su prvi Festival vina i tradicionalnih proizvoda Istočne Hercegovine “Naše je bolje”, na kojem se u Semberiji predstavilo 18 izlagača.

Festival vina i tradicionalnih proizvoda Istočne Hercegovine pod sloganom ''Naše je bolje'' predstavlja poseban poslovni događaj koji je pored gastronomskog užitka pružio prostor i priliku za razmjenu iskustava, prestavljanje kreativnih poslovnih rješenja i uspostavljanje novih poslovnih veza.

Predsjednik Udruženja Hercegovaca u Bijeljini Spasoje Albijanić na otvaranju Festivala istakao je potrebu nezaborava, odnosno očuvanja tradicije, kulture i običaja zavičaja, ali i poslovno povezivanje i promociju domaćih proizvoda.

Stevo Savić, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina istakao je da je smisao Festivala vina povezivanje Hercegovine i Semberije, sa idejom da se u toku godine sličan projekat realizuje i u Trebinju, gdje bi bili predstavljeni proizvođači iz Semberije.

“Očekujemo poslovne kontakte, razmjenu dobrih iskustava i potenciranje na konzumaciji domaćih proizvoda što nam je nikad potrebnije, jer u značajnoj mjeri može podići privrednu aktivnost u Republici Srpskoj”, rekao je Savić.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine na otvaranju je izrazio zahvalnost na organizaciji događaja i istakao da ovakvi i slični događaji predstavljaju idealnu priliku za povezivanje proizvođača sa ljubiteljima kvalitetnih proizvoda, restoranima, trgovcima i potrošačima. 

​Potpredsjednik Udruženja Hercegovaca “Jovan Dučić” u Bijeljini Dimitrije Ćeranić naveo je u izjavi novinarima da je Bog blagoslovio vino i hljeb i da je simbolika što je bijeljinski festival spojio Semberiju kao najveću žitnicu Republike Srpske sa Hercegovinom kao najvećim vinarskim krajem u Srpskoj.

Edukativni dio festivala bio je posvećen temama proizvodnje vina, kvaliteta, čuvanja, kulture pijenja, njegovom karakteru i duši,  brendiranju i zaštiti geografskog porijekla domaćih proizvoda koja će pružiti uvid u izazove i mogućnosti s kojim se suočavaju proizvođači istovremeno istražujući načine kako unaprijediti prepoznatljivost i zaštititi autentičnost domaćih brendova. 
Učesnici panel diskusije bili su : 
1. Aleksanar Matejić, direktor vinske galerije Vukoje Beograd
2. Tijana Vojnović, somelijer i  predstavnik vinske Akademije i asocijacije somelijera  Republike Srbije
3. Grujica Vico,  profesor Poljoprivrednog fakulteta univerziteta u Istočnom Sarajevu
4. Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja i brenda Hercegovačka kuća
 
Moderator: Vedran Škoro, predsjednik udruženja Hercegovaca Banjaluka.

Događaju je prisustvovao i gradonačenik Zvornika, Bojan Ivanović, načelnici opština Bratunac i Milići, Lazar Prodanović i Marko Savić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković, predstavnici Privredne komore Republike Srpske, Područne privredne komore Trebinje direktori i predstavnici institucija, mnogobrojni privrednici i članovi Udruženja Hercegovaca u Bijeljini. 
Festival je privukao i veliku medijsku pažnju.


Posjetioci su imali priliku da istraže raznolik svijet najboljih domaćih vina, najukusnije hrane po starim receptima te da upoznamo dio umjeća koje su predstavili izlagači:  

Vinarija Popovac
Podrum Aćimović
Podrum Tarana
Vinarija Dostić
Vinarija Vera
Vinarija Vukoje
Vinarija Sekulović
 Podrum Petijević
Hercegovačka kuća
Podrumi Tvrdoš
Podrum Đelmo
 
Mljekara Perfeto
Poljoprivredno gazdinstvo Vlačić
Gazdinstvo Drapić
Gazdinstvo Medan
Gazdinstvo Branković



 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder