PPK Bijeljina na Danu uljarica u Brčkom


Privredno društvo Bimal i Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP Brčko održali su juče Dan uljarica uz panel diskusiju „Poljoprivredni potencijal BiH – da li se možemo oduprijeti uvoznoj hrani“.

06.03.2024.

Delegacija Područne privredne komore Bijeljina prisustvovala je juče Danu uljarica u Brčkom, koji su organizovali privredno društvo Bimal i Institut za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP Brčko. Ovom prilikom održana je panel diskusija „Poljoprivredni potencijal BiH – da li se možemo oduprijeti uvoznoj hrani“.

Prirodni potencijal Bosne i Hercegovine, poljoprivredni podsticaji, kao i saradnja sa velikim proizvođačima poput Bimala mogu biti ključni elementi u borbi sa prevelikim uvozom hrane u prethodnom periodu.

Dane uljarica otvorio je gradonačelnik Brčkog dr Zijad Nišić, naglasivši da je ova manifestacija važna kako za Vladu Distrikta, tako i za Bimal.

„Dani uljarica kao naučno-privredni skup prije svega fokusiraju nastojanje da se saradnja Bimala i kooperanata podigne na još viši nivo, s obzirom na otkup cjelokupne proizvodnje uljarica, odnosno da se ova proizvodnja ne samo u BiH, već i uz zemljama regiona poveća“, rekao je gradonačelnik Nišić, dodavši da otkup cjelokupne proizvodnje od strane Bimala djeluje stimulativno za proizvođače, kao i podatak da od prošle godine brčanska Vlada je uvela regresirano gorivo, kao dodatni podsticaj jačanju i ove vrste poljoprivredne proizvodnje.

Uljarice u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji Distrikta imaju udio od oko 14 procenata, istakao je šef resorne Službe brčanske Vlade Branko Brkić. „U ovih 14 procenata proizvodnja soje je svakako vodeća jer je zasijana na preko hiljadu hektara, od ukupno 2.500 hektara koliko se obradivog zemljišta u Distriktu nalazi pod uljaricama“, rekao je Brkić.

Resorni ministar u vladi Posavskog kantona Mato Brkić, istakao da ovaj kanton ubjedljivo prednjači u proizvodnji uljarica u odnosu na sve druge dijelove Federacije BiH.

„Posavina je lider unutar Federacije jer više od 90 procenata ukupne federalne proizvodnje ostvaruje se upravo na području Posavine”, naglasio je Brkić.

O stanju u proizvodnji uljarica u Republici Srpskoj govorio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Saša Lalić, naglasivši da nadležni značajnu pažnju poklanjaju upravo stimulisanju ove proizvodnje, tim prije jer je saradnja sa Bimalom odlična s obzirom da sva proizvodnja, pod povoljnim uslovima za proizvođače bude i otkupljena.

„Iz godine u godinu dajemo sve značajniju podršku ovom vidu proizvodnje, što podrazumijeva oko 10.000 hektara zasijanih uljaricama koji se i finansijski podstiču kroz najdirektnije podsticajne mjere i isplatu oko 1.400.000 maraka proizvođačima uljarica u Republici Srpskoj“, istakao je Lalić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Federalne vlade Bešćo Alibegović, takođe je istakao veliki značaj brčanske fabrike Bimal koja otkupljuje sve proizvedene količine uljarica, ne samo u našoj zemlji već i u regionu.

„Kroz podsticaje upravo za proizvodnju uljarica minule godine je Vlada Federacije BiH izdvojila 700 KM po hektaru, uz dodatnih 100 KM za nabavku sjemena, goriva i mineralnih đubriva. To je sve doprinijelo da ove vrste biljne proizvodnje u zadnje tri godine na području Federacije budu trostruko uvećane“, rekao je Alibegović.

Izvršni direktor u Bimal d.d. Ševal Suljkanović je još jednom podsjetio da klimatsko-geografski uslovi itekako omogućavaju širenje proizvodnje uljarica u BiH, te da su otkupni kapaciteti Bimala daleko veći od nivoa dostignute proizvodnje, ne samo u BiH već i u zemljama okruženja.

„Ako pođemo od pretpostavke da je ukupno učešće sirovinske baze iz BiH u proizvodnji uljarica svega deset do dvanaest procenata, onda je jasno da je u odnosu na potrebe Bimala učešće proizvođača iz Bosne i Hercegovine vrlo malo, te da ta proizvodnja u našoj zemlji treba biti znatno veća“, kazao je Suljkanović.

„Domaći proizvođači svakodnevno nailaze na veliki broj različitih administrativnih i ekonomskih izazova, međutim u saradnji sa institutima kao što je naš i povezivanjem poljoprivrednika sa predstavnicima vlasti pokušavamo da pronađemo zajednička rješenja koja će pomoći da se istakne značaj domaće proizvodnje i samim tim utiče na smanjenje uvoza hrane“ istakla je Azelea Suljkanović, direktorica IRUP-a Brčko.

Suljkanović je naglasila da ima posebno zadovoljstvo da već devetnaesti put zaredom IRUP i kompanija Bimal d.d. tradicionalno okupljaju preko 150 poljoprivrednih proizvođača i zvaničnika na Danu uljarica. Ovaj događaj je jedinstvena prilika da se razmijene iskustva i da se govori o tome zašto je važno unapređenje domaće poljoprivredne proizvodnje, jer kada dođe do velikih ekonomskih kriza kao što je bila kriza sa virusom korona ili sada sukob u Ukrajini, tada vidimo da uvoz hrane značajno utiče na cijene finalnih proizvoda. Imati svoju vlastitu domaću proizvodnju znači oduprijeti se velikim fluktuacijama cijena i očuvati svoje tržište, a posljedično i svoje potrošače.

„Poljoprivrednici na ovakvom događaju imaju mogućnost da direktno komuniciraju sa predstavnicima vlasti i dobiju odgovor na pitanja koja su od velikog značaju za njihovo poslovanje i opstanak u teškim tržišnim uslovima“ rekla je Suljkanović.

Učesnici panel diskusije bili su predstavnici Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, Odjeljenja za poljoprivredu Brčko distrikta, Ministarstva poljoprivrede Posavskog kantona, kao i organizatori poljoprivredne proizvodnje. Razgovorom i interakcijom učesnika zaključeno je da se planskim uređenjem proizvodnje, te različitim podsticajima i subvencijama mogu stimulisati proizvođači kako bi se smanjio uvoz hrane na domaćem tržištu.

U ime Područne privredne komore Bijeljina, Danu uljarica u Brčkom prisustvovali su direktorica Slavica Marković i sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder