Sastanak sa privrednicima i turističkim organizacijama iz Leskovca i Lebana


U nastavku privredne misije održan je sastanak sa predstavnicima Turističke organizacije Grada Leskovca i Lebana, udruženjima ''Leskovački ajvar'' i ''Original Srbija''.

10.04.2024.

U nastavku privredne misije koju je organizovala Područna privredna komora Bijeljina u Leskovcu i Lebanu, održan je sastanak u prostorijama RPK Leskovac sa predstavnicima turističkih organizacija Grada Leskovca i Lebana, udruženjima ''Leskovački ajvar'' i ''Original Srbija''.
 
Kako je istakao direktor Regionalne privredne komore u Leskovcu Goran Jović, nakon bratimljenja grada Leskovca i Bijeljine 2018. godine, ova asocijacija je prošle godine potpisala sporazum o bratimljenju sa Privrednom komorom Bijeljina, a ovo je nastavak uspješne saradnje komorskog sistema Srpske i Srbije.

Jović je dodao da iskustva Regionalne privredne komore u Leskovcu vezana za brendiranje proizvoda mogu biti od velike pomoći Bijeljini koja se nalazi na području Semberije u Republici Srpskoj koja ima dosta sličnosti sa jugom Srbije, prije svega u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Na sastanku sa predstavnicima turističkih organizacija Grada Leskovca i Lebana, predstavnici TO Bijeljina i TO Vlasenica imali su priliku da saznaju više o turističkim potencijalima juga Srbije, kao i da predstave značajne manifestacije i turističku ponudu sjeveroistočnog dijela Srpske.
 
Srđan Marinković, predstavnik Područne privredne komore Bijeljine istakao je da iskustva Privredne komore Leskovac itekako mogu poslužiti da se brendiraju i zaštite pojedini proizvodi. Pored toga, istakao je važnost unapređenja turističke ponude opštine Vlasenica kroz izgradnju ski centra ''Igrišta'' što pored brze ceste Bijeljina – Sokolac predstavlja imperativ za opstanak ovog dijela Republike Srpske, što je Vlada Republike Srpske i prepoznala.

Radoslav Ostojić, savjetnik gradonačelnika Bijeljine, govorio je o potencijalima u oblasti kulture i turizma, zajedničkim nastupima na sajmovima, ističući projekte kao što je “Semberska kuća” koji je povjeren Turističkoj organizaciji Bijeljina na realizaciju.

Željko Vidić, sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju PPK Bijeljina podvukao je da je ključno da se prehrambeni i turistički potencijali regije Birča i Semberije objedine i na takav način se predstave evropskom tržištu. Ovaj prostor i prirodno čini jedinstvenu cjelinu i samo sinergijom svih institucija - Vlade RS, gradskih i opštinskih uprava sa ovog prostora i Privredne komore RS, ogromni potencijali ove regije mogu se ostvariti na adekvatan način. Ova posjeta, ostvareni kontakti i razmjena iskustava predstavljaju značajan korak u procesu realizacije pomenutih aktivnosti.

U okviru sastanka, načelnici resornih odjeljenja za poljoprivredu opštine Vlasenica i Grada Bijeljina razgovarali su sa predstavnicima udruženja ''Leskovački Ajvar'' i ''Original Srbija'', čija je misija promocija i zaštita geografskog porijekla tradicionalnog leskovačkog ajvara i drugih autentičnih proizvoda iz Srbije.
Tokom sastanka, razmatrane su mogućnosti brendiranja i zaštite autentičnih proizvoda iz Vlasenice kao što su proizvodi od divlje jabuke, srijemoša i stare sorte kukuruza ''osmaka'' koji se tradicionalno uzgaja na prostoru Birča, kao i proizvoda iz Semberije poput semberskog kupusa čiji postupak sertifikacije se već privodi kraju, voćnih rakija i meda.

Delegacija iz Bijeljine je imala priliku da se informiše o programima podrške za brendiranje, sertifikaciju kvaliteta i zaštitu geografskog porijekla proizvoda, a predstavnici ova dva udruženja ponudila su stručnu pomoć i podršku kolegama iz Bijeljine i Vlasenice.

Očekuje se da će rezultati ovih sastanaka doprinijeti daljem razvoju zajedničkih projekata i inicijativa koje će unaprijediti ekonomsku i turističku saradnju između ova dva regiona.

 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder