Доњи жабар

 

Општина Доњи Жабар налази се у сјевероисточном дијелу Босне и Херцеговине, у равни Босанској Посавини, између општина Шамац на западу и Брчког на истоку, те Орашја на Сави на сјеверу и Пелагићева на југу. Заузима површину од само 49 km2.

Пољопривреда је важно подручје делатности и носилац привредног развоја општине Доњи Жабар. Због повољних земљишних и климатских услова, становништво се углавном бави интензивном пољопривредом од које остварује свој примарни приход. Међу пољопривредним гранама заступљена је ратарска и сточарска производња, производња индустријског биља и перадарска производња. Трговачки кукуруз и кукуруз за силажу у зеленој маси, као и пшеница, јечам и зоб се углавном узгајају у пољопривреди. Трговачка соја и дуван (обе врсте робе: Вирџинија и Бурли) узгајају се из индустријског биља.

У сточарској производњи предњачи индивидуална производња меса за сопствене потребе и пољопривредна производња за тржиште (товна говеда, свиње). Перадарска производња на подручју општине Доњи Жабар дала је печат укупном економском развоју општине и изван граница Републике Српске и Босне и Херцеговине. Главни носиоци перадарске производње су производња конзумних јаја и јаја за валење, производња бројлера и инкубаторска станица за производњу пилића.

Угоститељство и трговина, као најстарија грана привреде, заузимају значајно место у привредном животу. Производња и уградња асфалта, производња и постављање резаног камена, резаног материјала и производа за градњу, ископавање и експлоатацију шљунка и превоз путника у домаћем и међународном саобраћају су такође индустрије које запошљавају значајан број радника.

Више информација о општини Доњи Забар можете пронаћи на званичној презентацији http://www.opstinadonjizabar.com.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder