Инфраструктурним пројектима до повољнијег привредног амбијента


Изградња ауто-пута Београд-Бањалука преко Бијељине и брзих цеста Бијељина-Требиње важан предуслов за свеукупни развој источног дијела Републике Српске

13.02.2019.

Изградња ауто - пута Београд - Бањалука преко Бијељине, као и брзе цесте Бијељина – Зворник – Фоча - Требиње, важан је предуслов за свеукупни развој, опстанак становништва и саобраћајна кичма источног дијела Српске, истакнуто је на расправи о теми Стратешки циљеви и правци развоја источног дијела Републике Српске.

На овом скупу који је организовала Привредна комора Републике Српске - Подручна привредна комора Бијељина на иницијативу предсједника Компаније Боксит из Милића Рајка Дукића, предсједник ППК Бијељина Анто Гајић рекао да је већ дужи период актуелна иницијатива да се изгради адекватна путна инфраструктура која ће унаприједити привредни амбијент у источном дијелу Српске.

„Управни одбор Подручне привредне коморе Бијељина донио је 25. децембра прошле године Закључак да инсистира на инфраструктуралном повезивању од БијеЉине до Бањалуке и од БијеЉине до Требиња јер постоји реална опасност изоловања источног дијела Републике Српске. Привредна комора Републике Српске уврстила је ову иницијативу у свој Програм рада.

"Поздрављамо одлуку предсједника Србије Александра Вучића и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да се крене са изградњом ауто-пута Београд-Бањалука преко Бијељине, јер би се тиме Република Српска директно повезала са Београдом што је од изузетног значаја," казао је Гајић.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић, нагласио је да је саобраћајна инфраструктура жила куцавица сваке, па и наше привреде и додао да је због тога веома важно реализовати овакве пројекте јер имају вишеструки значај за цијелокупно друштво.

„Одлука Владе Србије о изградњи ауто пута Београд-Кузмин-Бијељина-Брчко-Добој-Бања Лука и одлука о изградњи брзе цесте која ће повезати Бијељину са Требињем преко Зворника и Фоче, значајна је за домаћу привреду јер ће омогућити ефикаснији проток робе, отварање нових радних мјеста и бољи стандард за цијелокупно становништво“, рекао је Ђурић.

Према ријечима власника привредног друштва Спектар дринк д.о.о. из Бијељине и предсједника Управног одбора ППК Бијељина Ђорђа Славињака, привредници Семберије поздрављају одлуку о изградњи ауто пута Београд-Бањалука преко Бијељине и брзе цесте преко источног дијела Српске.

„Очекујемо изградњу и значајних граничних прелаза са брзом комуникацијом на запад и исток.То је битно не само за наше привреднике, него и будуће заинтересоване како домаће тако истране инвеститоре на подручје Семберије и Подриња, што ће свакако значити бољи живот на овим просторима“, закључио је Славињак.

На распарави су подржани и закључци да је осим изградје ауто - пута Београд - Бањалука и брзе цесте Бијељина - Требиње, важна изградња хидролектране на ријеци Дрини и хидроенергетског система Горњи хоризонти, наставак улагања у систем одбране од поплава и мјере заштите рада јавних предузећа која газдују природним ресурсима ради стварања предуслова за свеокупни развој и опстанак становништва у Српској.

На расправи о теми Стратешки циљеви и правци развоја источног дијела Републике Српске у име Привредне коморе Републике Српске присуствовали су предсједник Борко Ђурић и потпредсједник Михајло Видић, а у име Подручне привредне коморе Бијељина предсједник Анто Гајић, директор Славица Марковић, секретар Савјета за индустрију и енергетику Весна Стојановић и секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Жељко Видић.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder