Подручна привредна комора Бијељина на "Данима малине" у Братунцу


Подручна привредна комора Бијељина је и ове године подржала Међународни сајам пољопривреде, прехрамбене индустрије и туризма "Дани малине" који је одржан у Братунцу 13. и 14. августа

16.08.2018.

XII Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma "Dani maline" svečano su otvorili načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović i predstavnica kineske Ambasade u BiH Liu Fang. Mlađenović je istakao da je Bratunac lider u proizvodnji maline u Republici Srpskoj i BiH i da se uprkos krizi, koja je u poslednje dvije godine pogodila maline, ulaže u ovu djelatnost.

Bratunačka regija kao pionir u malinarstvu poslužila je kao primjer poslednjih godina ostalim opštinama koje su se odvažile da uđu u ovu osijetljivu proizvodnju, međutim, sudeći prema tržišnom odnosu ponude i potražnje, neke su se opštine našle u gubitku, zbog velike količine ovogodišnjeg roda malina ali i lošeg kvaliteta i slabe otkupne cijene.

Iz tih razloga Opština Bratunac preduzela je značajne mjere kako bi zaštitila svoje malinare.

Na sajmu su dodijeljena priznanja: zlatna, srebrna i bronzana malina, a ove godine "Zlatnu malinu" je dobio Cvijetin Đokić. "Srebrena malina" dodijeljena je Tomislavu Mićiću, a "Bronzana" Nemanji Stjepanoviću. Osim proglašenja najboljih malinara i održavanja stručnih predavanja iz oblasti poljoprivrede, prvog dana Sajma, održan je i "Gastro fest".

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina, doc. dr Anto Gajić, rekao je da su sajmovi jedna od karika u lancu promocije domaćih proizvođača, te da ih kao takve Komora podržava. Osim izložbenog dijela, u okviru Sajma je održano više stručnih predavanja iz različitih grana poljoprivredne proizvodnje.

Posjetiocima se i ove godine predstavilo oko 50 izlagača iz BiH i Srbije. Od lokalnih uprava iz regije Birač, zvanični štand imala je samo opština Vlasenica, koja je zajedno sa udruženjem žena "Podrinje" iz Vlasenice promovisala ručnu radinost i predstojeći sajam koji će biti održan u oktobru u Vlasenici - kaže Ljiljana Savinović iz opštinskog Odsjeka za razvoj.

Sajam "Dani maline" u Bratuncu ove godine je održan u avgustu i praktično je spojen sa tradicionalnim vašarom, koji se u Bratuncu održava na pravoslavni praznik Makivije, a prethodnih 11. organizovano je krajem juna. Otvaranje Sajma, nastupom su uveličali članovi KUD "Most" Bratunac.

Organizator "Dana maline" je opština Bratunac u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i uz podršku Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj i prekograničnu saradnju SWG i Područne privredne komore Bijeljina. U ime PPK Bijeljina sajmu su prisustvovali predsjednik Anto Gajić, direktor Slavica Marković i sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Željko Vidić.

Trenutno se na području opštine Bratunac 1.300 proizvođača bavi proizvodnjom maline, a zbog ogromnog interesovanja i pogodnih agrarnih uslova iduće godine očekuje se novih do 400 prozvođača koji bi započeli proizvodnju malina i ostalog jagodičastog voća.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder