У Бијељини разговарано о унапређењу сарадње носилаца заштите потрошача


​Подручна привредна комора Бијељина учествовала је на конференцији под називом ''Унапређење сарадње носилаца заштите потрошача'' која се одржала у Бијељини 21. и 22. јуна.

26.06.2018.

Područna privredna komora Bijelјina učestvovala je na konferenciji pod nazivom ''Unapređenje saradnje nosilaca zaštite potrošača'' koja se održala u Bijelјini u cilјu unapređenja oblasti zaštite potrošača i pobolјšanja saradnje nosilaca zaštite prava potrošača.

Na konferenciji koju je Ministarstvo trgovine i turizma organizovalo 21. i 22. juna u Etno-selu ''Stanišić'' učestvovali su predstavnici resornih ministarstava, inspekcijskih organa i udruženja koja se bave zaštitom potrošača iz Republike Srpske, Federacije BiH i Republike Srbije. Konferenciju je otvorio ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković.

U okviru konferencije razmatrane su teme koje se odnose na stanje u oblasti zaštite potrošača u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, iskustva u primjeni zakona o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj i Srbiji, preporuke u jačanju sistema zaštite potrošača, ulogu inspekcijskih organa u zaštiti prava potrošača, kao i druge aktuelne teme.

Ministar Gluhaković rekao je da je konferencija dobar model kako bi se na jednom mjestu sagledalo na koji način se rješavaju problemi potrošača u okruženju, navodeći da je neophodno raditi na tome da se saradnjom svih zainteresovanih zemalјa u regionu dođe do kvalitetnog regionalnog zakona o potrošačima.

''Sva dobra iskustva, dobre prakse, danas i sutra ćemo uočiti. Iznijeli smo i svoja iskustva, sa jasnim cilјem kako bi u narednom periodu napravili dobar regionalni zakon o zaštiti potrošača, poštujući evropske standarde. Ustavni osnov za ovo imaju i Republika Srpska i FBiH'', rekao je ministar Gluhaković.

On je naglasio da je organizovanje konferencije dobar iskorak za buduće vrijeme i saradnju između zemalјa regiona u oblasti zaštite potrošača.

Na konferenciji je istaknuto da je Zakon o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj mnogo efikasniji u zaštiti potrošačkih prava od zakona koji se primjenjuje u Federaciji BiH, a koji bi se kao takav morao mijenjati i dorađivati.

Učesnici konferencije izrazili su stav o potrebi uspostavlјanja saradnje između organizacija i udruženja potrošača u regionu kako bi se jedinstvenije pristupalo zaštiti potrošačkih prava.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder