У ППК Бијељина одржана Оснивачка скупштина Удружења „Бијељински купус“


Унапређење производње аутохтоног бијељинског купуса

06.06.2018.

Radi unapređenja proizvodnje autohtone bijeljinske sorte kupusa sa oznakom geografskog porijekla u Bijeljini je osnovano Udruženje „Bijeljinski kupus“.

Osnivačka skupština Udruženja održana je u Područnoj privrednoj komori Bijeljina koja je podržala ovu inicijativu.

Skupštini je prisustvovao ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković, koji je rekao je da je osnivanje Udruženja „Bijeljinski kupus“ pravi potez i pokazuje da se svijest domaćih proizvođača razvija u pravcu neophodnog udruživanja u klastere, a potvrđuje pozitivne pomake kroz kampanju resornih ministarstava „Naše je bolje“.

Gluhaković je najavio intenziviranje kampanje čiji je cilj jačanje klastera u domaćoj proizvodnji i preradi, te naglasio da to obezbjeđuje snažniji nastup Republike Srpske na evropskom tržištu.

Udruženje „Bijeljinski kupus“ osnovalo je sedam semberskih poljoprivrednika.Podržao ih je tvorac ove autohtone sorte Meho Hujdurović.

Za predsjednika Udruženja izabran je Rade Jovičević koji je kazao da se bijeljinski kupus proizvodi samo porodično.Komercijalna proizvodnja, naveo je Jovičević, nije isplativa zbog manjeg prinosa i manje težine proizvoda iako je izuzetnog kvaliteta.

Jovičević je izrazio nadu da će nakon zaštite geografskog porijekla ove autohtone sorte, izvoz bijeljinskog kupusa na evropsko tržište, na kom je njegova cijena i šest puta veća nego na domaćem, učiniti njegovu proizvodnju isplativom.Ovaj zahtjevni proces Udruženje će voditi kroz klaster „Semberija organic“, kazao je Jovičević.

Profesor doktor Budimir Stakić, koji je na čelu klastera, najavio je osnivanje centra za ispitivanje namirnica u Bijeljinii i obezbjeđivanje sertifikata zdrave hrane, što je uslov za izlazak domaćih poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržište.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder