Унаприједити економску сарадњу са Абхазијом


Делегација Републике Абхазије коју предводе предсједник Привредне коморе Гагулија Генадиј и абхазијски министар економије Адгур Ардзинба борави у посјети Републици Српској од 14. до 17. марта у оквиру које ће посјетити Бањалуку, Бијељину и Милиће.

16.03.2018.

Економска сарадња Републике Српске и Абхазије, била је тема састанка руководства Привредне коморе РС и делегације Републике Абхазије, коју предводе предсједник Привредне коморе Гагулија Генадиј и абхазијски министар економије Адгур Ардзинба.

На састанку, који је одржан у сриједу, 14.03.2018. године у просторијама Привредне коморе у Бањој Луци, посебно је истакнута могућност сарадње у области размјене знања и технологија у области дрвопрераде, у којој привредници из Републике Српске имају велико искуство и остварују добре резултате у пословању, док Абхазија обилује шумским богатствима.

Након састанка у Комори, делегација из Абхазије имала је пријем у Влади Српске, гдје су их угостили министри трговине и туризма, Предраг Глухаковић и економских односа и регионалне сарадње, Златан Клокић.

На састанку је речено да има много потенцијалних праваца за унапређење односа о којима ће представници Српске и Абхазије разговарати у наредном периоду, а међу којима је заједнички наступ на руском тржишту ради промоције туристичких потенцијала.

Разговарано је и о могућностима сарадње Српске и Абхазије у области трговине и туризма, те привреде путем спољнотрговинске размјене, као и о потенцијалном заједничком наступу на тржишту Русије, јер Абхазија несметано извози производе на руско тржиште.
 
Разговарано је и о могућностима одласка стручњака из Републике Српске у Абхазију ради размјене искустава и унапређења различитих области развоја, као и студијске посјете новинара и туроператора ради заједничке афирмације туристичких потенцијала.
 
Другог дана посјете делегацију Абхазије примио је предсједник Републике Српске, Милорад Додик. Предсједник Додик информисао је делегацију Абхазије о политичкој ситуацији у Српској, истакавши да је Република Српска посвећена миру и стабилности, те да на економском плану остварује напредак о чему говоре сви показатељи.
 
На састанку је разговарано и о проширењу привредне сарадње двије земље, са посебним акцентом на области трговине и туризма.
 
Овим састанцима присуствовали су и предсједник и потпредсједник Привредне коморе Републике Српске, Борко Ђурић и Михајло Видић.
 
Након састанка код предсједника Српске, делегација из Абхазије отпутовала је у Бијељину, гдје ће се данас састати са градоначелником овог града Мићом Мићићем, послије чега ће бити организован састанак са привредницима који су раније боравили у посјети Абхазији, као и обилазак предузећа ове регије.

Домаћини делегацији Републике Абхазије током трајања посјете Републици Српској су потпредсједник Привредне коморе Републике Српске Михајло Видић и предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Анто Гајић.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder