Отворен Шеснаести међународни сајам пољопривреде „Интерагро 2017“


Сајам прилика за сарадњу и повезивање, допринос развоју аграра и друштва у цјелини

22.09.2017.

Šesnaesti međunarodni sajam poljoprivrede „Interagro 2017“ u Bijeljini, svečano je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić koji je ocijenio da saradnja i povezivanje na ovakvim manifestacijama doprinose razvoju agrara i društva u cjelini.

Otvarajući jednu od najznačajnijih sajamskih manifestacija u BiH koja je okupila 120 izlagača i zemalja bivše Jugoslavije i Evropske unije, Mirjanić je rekao da je udio poljoprivrede kao strateške grane privrede u bruto društvenom proizvodu u prošloj godini bio 24 odsto.

„Ova godina posebno je teška za poljoprivrednike zbog velike suše i mraza koji će prema procjeni smanjiti obim proizvodnje za dvije stotine sedamdeset miliona konvertibilnih maraka“, kazao je Mirjanić i dodao da je Vlada RS blagovremeno preduzela mjere.

„Vlada je pored budžetom predviđenih 60 miliona, posebno izdvojila deset miliona maraka. Pet miliona predviđeno je za kapitalna ulaganja, prevashodno sisteme za navodnjavanje, dok je preostalih pet predviđeno za inpute“, naveo je Mirjanić.

Obraćajući se prisutnima u ime Privredne komore Republike Srpske, predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Anto Gajić, kazao je da je Privredna komora Republike Srpske – Područna privredna komora Bijelјina sve vrijeme postojanja sajma „Interagro“ u cijelosti podržavala ovu manifestaciju neposredno se angažujući u ostvarivanju kontakata sa privrednim društvima, privrednim komorama i drugim subjektima zainteresovanim za saradnju.

„Ovogodišnji sajam pokazuje napredak koji se ostvaruje u oblasti polјoprivrede, prehrambene industrije i drugim oblastima, pa se nadamo da ćete u neposrednim kontaktima sklopiti poslovne aranžmane. Nadamo se i da će naredni, Sedamnaesti sajam polјoprivrede, okupiti još veći broj izlagača iz više država okruženja i Evropske unije, koje ovom prilikom pozivamo da uzmu učešće na ovoj manifestaciji“, rekao je Gajić.

Predstavnik Privredne komore Federacije BiH Emir Pašić, istakao je da su ovakve sajamske manifestacije od značaja za razvoj poljoprivrede sa akcentom na regionalno uvezivanje i klasterizaciju.

Organizator sajma „Interagro 2017“ je privredno društvo Grad a.d. Bijeljina, pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Partneri sajma su Privredna komora Republike Srpske i Privredna komora Federacije BiH.

Na zajednčkom štandu učestvuju Privredna komora Republke Srpske-Područna privredna komora Bijeljina, Spoljnotrgovinska komora BiH, Privredna komora Federacije BiH, Kantonalna privredna komora Tuzla.

Prateće aktivnosti ove sajamske manifestacije koja se održava od 21. do 23. septembra su izložbe poljoprivredne mehanizacije i stoke, naučno-stručna savjetovanja, promocije, poslovni susreti, okrugli stolovi.

Trećeg dana sajma biće održana smotra lovačkih pasa.


 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder