У Њемачкој се предлаже законско право на рад од куће


Њемачка уводи законско право на рад од куће у случајевима у којима је то изводљиво, чиме би то постало могуће и пошто пандемија корона вируса постане прошлост

06.10.2020.

Njemačko ministarstvo za rad pripremilo je nacrt zakona koji reguliše „mobilni rad“ kojim se predviđa da radnici dobiju pravo da 24 radna dana godišnje posao obavljaju od kuće ili neke druge lokacije. Poslodavci bi ovo pravo mogli da uskrate samo ukoliko navedu jasne poslovne razloge za to ili u onim delatnostima u kojima u principu rad od kuće nije moguć. Tako njemački ministar za rad Hubert Hajl navodi da jedan pekar po pravilu ne može od kuće da pravi hljeb, ali zato postoji mnogo zanimanja kod kojih je povremeni rad od kuće moguć.

Za uvođenje i organizaciju rada od kuće potrebno je da postoji saglasnost radnika, sindikata i poslodavaca. Zbog toga je cilj donošenja zakona je da se uspostavi pravni okvir koji se neće zasnivati na prisili, ali će istovremeno da pomogne da se spriječi zadiranje posla u privatni život. Detalje obavljanja posla od kuće dogovaraće sindikati i poslodavci.

Ministar Hajl zalaže se za obavezno uvođenje „digitalnog kontrolnog sata“ jer je nekoliko studija pokazalo, da radnici koji rade od kuće bez kontrole nadređenih i kolega suprotno predrasudama ne rade manje. U toku pandemije mnogi radnici koji rade od kuće, rade takođe i u večernjim časovima i vikendom. Zbog toga Ministarstvo rada Nemačke predlaže kazne rukovodiocima u iznosu i do 30000 evra, koji preko „digitalnog kontrolnog sata“ ne budu pratili radno vreme i vreme odmora svojih radnika.

Ovakvo uređivanje radnog vremena je potrebno i zbog toga jer se dosadašnji rad od kuće sa aspekta osiguranja odvijao u sivoj zoni. Ovdje se postavlja pitanje da li će radnik koji radi od kuće i doživi nezgodu biti tretiran na isti način kao da je doživeo nezgodu na radu u prostorijama preduzeća. Nacrt zakona predviđa da bi osiguranje trebalo da važi i u slučajevima kada zaposleni koji rade od kuće vode i vraćaju svoju djecu iz vrtića.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder