Штаб за ванредне ситуације прихватио захтјев Привредне коморе - број лица у објекту зависиће од површине простора


Прихваћена иницијатива ПКРС.

24.09.2020.

Посљедњим закључцима Штаба за ванредне ситуације, између осталог, дефинисано је да се у циљу превенције ширења вируса корона на територији Републике Српске и заштите и спашавања становништва до 12.10.2020. године забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, што укључује и окупљања као што су свадбе, сахране и слична организована окупљања.
 
Такође, дефинисано је и да су субјекти који пружају услуге из области угоститељства, умјетности и забаве (биоскопи, позоришта, музеји и сл.) дужни организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од стране ЈЗУ „Института за јавно здравство Републике Српске“, са посебним пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце и на улазу у објекат поставити обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у објекту у односу на његову површину.
 
Вршилац дужности директора ЈЗУ „Института за јавно здравство Републике Српске“ Бранислав Зељковић је истакао да у угоститељским објектима за једним столом могу да сједе максимално четири особе, док и даље није дозвољено сједење и стајање за шанком, односно мора постојати физичка дистанца међу гостима.
 
„Обавезно је ношење заштитних маски. Нема кретања, осим до тоалета, нема стајања за шанковима, нема устајања да би се платио рачун, већ то конобар обавља на мјесту сједења гостију“, рекао је Зељковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.
 
Он је подсјетио да угоститељски објекти могу имати и више од 50 лица, уколико простор омогућава физичку дистанцу међу њима, те да је дефинисано да буде један сто на десет квадрата.
 
Зељковић је поновио да у угоститељским, али и осталим објектима, остаје на снази мјера личне хигијене и дезинфекције, те нагласио да ће поштовање свих мјера контролисати републичка инспекција и комунална полиција.
 
Усвајањем ових закључака прихваћена је иницијатива Привредне коморе Републике Српске, коју је крајем јула упутила Институту за јавно здравство Републике Српске.
 
Наиме, у Иницијативи је затражено прецизније дефинисање Закључка о измјенама и допунама Закључка о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у Републици Српској.Наиме, Закључком је прописано да се у циљу превенције ширења вируса корона на територији Републике Српске и заштите и спасавање становништва забране сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица.
 
Привредницима је неприхватљиво да се у хотелима и ресторанима који располажу значајним вањским и физички одвојеним унутрашњим просторима ограничава број присутних гостију на 50, те да се исто сматра јавним окупљањем, с обзиром на то да овакви капацитети због своје величине могу да приме неупоредиво већи број гостију од броја регулисаног Закључком, а све уз дословно придржавање свих осталих прописаних мјера (физичка дистанца између гостију, ношење маски и сл.). Комора је предложила да се сигурност гостију обезбиједи прописивањем броја присутних према квадратури простора. На овај начин предлажемо да се и у великим дворанама или салама које имају услове за то, омогући одржавање привредних састанака, семинара, конференција и сл.
 
Подсјећамо, члановима 1. и 2. Закона о јавном окупљању (Службени гласник Републике Српске бр. 118/08.) прописано је да се јавним окупљањем грађана у смислу овог закона сматра свако организовано окупљање грађана које се одржава на за то примјереном простору.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder