Гарантни фонд РС и ППК Бијељина - „Подршка развоју пољопривреде и туризма“


Нове кредитне линије за привреду и пољопривреду

30.03.2016.

Garantni fond Republike Srpske ima za cilj da ohrabri sve koji imaju novac da investiraju u proizvodnju.U ovom slučaju to je najviše poljoprivredna proizvodnja, rečeno je na okruglom stolu o temi „Podrška razvoju poljoprivrede i turizma na području koje pokriva Područna privredna komora Bijeljina“.

Na skupu koji su organizovali Garantni fond i PPK Bijeljina naglašeno je da su garancije, supergarancije, kontragarancije Fonda malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima i svim drugim samostalnim privrednicima, radi olakšavanja pristupa finansijskom kapitalu komercijalnih banaka i drugih finansijskih institucija podstrek za ulaganje u proizvodnju

„Imamo ugovor sa IRB o poslovnoj saradnji sa svim bankama koje posluju na teritoriji RS. Izdajemo garancije jednim dijelom i dijelimo rizik sa bankama“, rekao je direktor Garantng fonda RS Radivoja Krčmar.

Prema rijčima direktora IRB Snežane Vujnić, snižene izlazne kamatne stope još jedna je pogodnost koju IRB nudi privrednicima.

„Maksimalna izlazna stopa je 1,5 odsto, tako da se krediti IRB za privredu i poljoprivredu mogu dobiti sa kamatnom stopom od 4,9 odsto maksimalno.Kamatna stopa biva još niža kada je osnivač privrendog društva lice mlađe od trideset godina koji je član klastera.Ukoliko je riječ o kreditima za pripremu izvoza kamatna stopa se dodatno smanjuje“, pojasnila je Vujnić.

„Sa IRB su pozitivna iskustva s obzirom da sam dobio kamatu 4,1% a sa ostalim bankama je to malo drugačije s obzirom da su kamate od 7,5 do 11%“, kazao je vlasnik privrednog društva „Mamex“ d.o.o. Mladen Lazić.

Ove godine ćemo svakako da obezbijedimo tu kreditnu liniju koja je će biti pokrivena bankarskim garancijama i tu je IRB i druge komercijalne banke da prate organizovani otkup povrća“, rekao je direktor Poljoprivredne zadruge „Povrtlarstvo“ Mićo Živić.

Privrednici su istakli i probleme koje bi trebalo sistemski riješiti, visoke kamatne stope komercijalnih banaka i nemogućnost obezbjeđenja kolaterala.

„Riječ je o nemogućnosti obezbjeđenja kredita zbog postojanja nedovoljne imovine ili zbog enormnih zahtijeva u smislu obezbjeđenja tri puta veće garancije nego što je iznos kredita.To je jedan od veoma važnih problema i sigurno da ga treba sistemski riješiti kako bi naša privreda bila konkurentnija na međunarodnom tržištu“, rekao je predsjednik Područne privredne komore Bijeljiina Mihajlo Vidić.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici banaka koji su privrednike upoznali sa povoljnim kreditnim aranžmanima.

Dogovoreno je da do kraja aprila mjeseca Garantni fond, PPK Bijeljina i grad Bijeljina organizuju sastanak na kom bi šira javnost bila upoznata sa ovom prezentacijom.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder