Сајам пољопривреде - прилика за јаче повезивање


Отворен међународни сајам пољопривреде у Бијељини

25.09.2015.

Republika Srpska, Semberija i grad Bijeljina zaslužuju međunarodni poljoprivredni sajam na čijem daljem razvoju treba zajedno da rade i resorna ministrastva na nivou Vlade Srpske i Savjeta ministara, ali i Privredna komora i grad Bijeljina. Brojni prijatelji iz privrednih komora Beograda, Vojvodine i drugih partnera Sajma obezbijediće da se pojavljuje sve veći broj izlagača, a manifestacija će biti dobra prilika da se pokažu i dostignuti standardi u našoj težnji da idemo ka Evroopskoj uniji, istakao je otvarajući 14. meunarodni sajam ,,Ineragro 2015'', predsjednik Organizacionog odbora Sajma i potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić.

Otvaranje 14. međunarodnog sajma poljoprivrede ,,Interagro 2015'' u Bijeljini obilježilo je potpisivanje Sporazuma o saradnji između Područne privredne komore Bijeljina i Prvredne komore Beograda i Sporazuma o saradnji, „Grad'' a.d. Bijeljine i Veletržnice „Beograd“.

Sporazumi su potpisani pod pokroviteljstvom Privredne komore Republike Srpske i Privredne komore Beograda.

Potpredsjednik Privredne komore RS i predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Mihajlo Vidić istakao je u prvi plan intenzivnu saradnju sa privrednom komorom Beograda. ,,Beograd sa dva miliona stanovnika je značajno tržište i u narednim godinama očekujemo intenziviranje saradnje. Ova godina je utrošena na pripremu terena, naredne će se ići intenzivnije na plasman poljoprivrednih proizvoda, voća, povrća i prehrambene industrije“, rekao je Vidić.

Predstavnici privredne komore Beograda su najavili da će sve svoje potencijale staviti u funkciju jačanja uzajamnih odnosa privrednika. ,, Sa izuzetnom radošću i zadovoljstvom smo prihvatili da budemo partner ovog sajma. Učinićemo sve da se specijalne i paralelne veze razvijaju što bolje. Saradnju je podržao i grad Beograd i očekujemo da kroz saradnju bratskih institucija u Bijeljini i Beogradu dobiti nove sadržaje '' rekao je nakon potpisivanja ugovora izvršni direktor Privredne komore Begrad Svetozar Krstić.

Sporazumom o saradnji „Grad“ a.d. Bijeljina i Veletržnice „Beograd“ omogućava se ponovna prodaja poljoprivrednih proizvoda iz Semberije na beogradskom tržištu. Veletržnica „ Beograd“ trebalo bi da ustupi dio prostora pod povoljnijim uslovima poljoprivrednim proizvođačima iz Semberije Time bi se, nakon pauze duge više decenija , poljoprivredni proizvodi iz Semberije ponovo pojavili na tom tržištu.

Sporazum je važan jer omogućava korištenje zajedničkih resursa uključujući i privredne kontakte i sporazume koje imaju članice beogradske Komore. Jedan od puteva saradnje mogao bi biti i izvoz robe u Rusiju koji bi se temeljio na Sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije i Rusije, jer BiH još uvijek nije potpisala takav sporazum.

,,Privredne komore su potpisale dogovor o saradnji koji se odnosi na zajedničko korišćenje svih kapaciteta u ljudskim resursima tako i kapaciteta koji imaju naši članovi, koji bi bili u funkciji podizanja spoljni trgovinske saradnje , prenosa iskustava i novih znanja, i zajedničkih nastupa na traćim tržištima, Očekujemo da kroz privredu dovedemo i do veće saradnje gradova Bijeljine i Beograda i pozitivno utičemo na saradnju Republike Srpske i Srbije, '' istakao je komercijalni direktor Veletržnica Beograd Saša Sutpar.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović najavio je, govoreći na otvaranju Sajma, da su u toku razgovori sa predstavnicima Evropske unije o bescarinskom izvozu voća i povrća i od 1. januara 2016. godine. Šarović se osvrnuo i na dobijenu bitku za izvoz mlijeka i krompira u Uniju kao i ,,dobre rezultate u oblasti proizvodnje i prerade mesa, posebno izvoza u Tursku.''

Pomoćnik Ministra poljoprivrede u Vladi Republike Srpske Boris Pašalić rekao je poljoprivrednicima da je ovo ministarstvo za jesenju sjetvu obezbijediti 250 KM po hektaru za proizvodnju merkantine pšenice, premiju za proizvedenu i predatu pšenicu u iznosu od 0,05 KM/kg, i regres za dizel gorivo u količini od 100 litara po hektaru. Obezbjeđena su, kazao je Pašalić i povoljna obrtna sredstva u vidu zajmova IRB RS za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa, i sredstva za podsticanje nabavke mehanizacije.

Organizator Četrnaestog međunarodnog poljoprivrednog sajma je ,Grad''a.d. Bijeljina. Pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede RS, Ministarstvo za ekonomske odnose i spoljnu trgovinu BiH i Administrativna služba grada Bijeljina. Partneri sajma su Privredna komora Beograda i Privredna komora Republike Srpske. Sajam se održava na 2500 metara kvadratnih izlagačkog prostorai i oko 4000 metara kvadratnih vanjskog prostora.

Oko 120 izlagača RS, BiH, Srbije, Hrvatske, Italije i Austrije izložili su poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, prehrambene proizvode,med i proizvode od meda , sjemensku robu, sredstva za zaštitu bilja , stočnu hranu i aditive.Među tradicionalnim učesnicima je i Područna privredna komora Bijeljina u zajedničkom nastupu sa Područnom privrednom komorom Banjaluka, Spoljnotrgovinskom komorom BiH, Komorom Federacije BiH.

Na sajmu će biti organizovani i naučno stručna savjetovanja, javne tribine na aktuelne teme iz oblasti poljoprivrede i komercijalne prezentacije. Drugi dan sama je posvećen ratarstvu, a treći stočarstvu

Poljoprivredni sajam u Bijeljini se svrstava u grupu najznačajnijih sajmova na području RS i BiH. Sajam traje do 26. septembra 2015. godine.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder