ППК Бијељина на Форуму образовања у Бијељини


У Бијељини одржан први Форум образовања “Млади на прагу пословног свијета” који је окупио учеснике  из Републике Српске, БиХ и региона.

22.10.2021.

ППК Бијељина учествовала је у раду првог Форума образовања “Млади на прагу пословног свијета” који је окупио учеснике  из Републике Српске, БиХ и региона.

Циљ Форума образовања Бијељина 2021 јесте да његује спону између релевантних учесника и на тај начин кроз презентацију пројектних активности представи концепт нових циклуса образовања у Босни и Херцеговини и региону, који ће се заснивати на једном систему партнерства институција власти, привреде и високог образовања у функцији развоја друштва.

Планирано је како је речено и да студенти остварују накнаду за свој рад током праксе.

Први форум образовања имао је за циљ да повеже факултете са привредом и институцијама власти на свим нивоима како би свршени студенти што прије добили посао.

Болница “Свети врачеви” била је један од домаћина Форума образовања, а у руководству бијељинске болнице подсјећају да ова здравствена установа много улаже у знање и образовање.

Теме пленарне и паралелних секција на  Форуму образовања обухватиле су сва релевантна питања која су од значаја за унапређење стања и уводјења иновација у високом образовању Босне и Херцеговине, почевши од развоја система дуалног образовања, мреже европских предузетника, повезивања институација високог образовања, тржишта рада и привредних субјеката.

Професор из Аустрије Хаген Хохринер, који предаје на Универзитету Јоанеум, изразио је задовољство што се Република Српска, као мање-више сусјед Аустрије, придружује дуалној породици универзитета.

Професор Габриеле Шефер, са њемачког Универзитета Кемптен, истакла је да води стартап центар за студенте тог универзитета, са којима ради на развоју идеја како би се по завршетку студија посветили предузетништву.

“Срећна сам што сам овдје и што могу да допринесем раду Форума”, додала је Шеферова.

Она је навела да, иако Њемачка важи за снажну привреду, пролази кроз сличне проблеме, а нарочито регион из којег она долази, који је суочен са одласком младих, те навела примјер да ће наредних година много људи изгубити посао, поготово у аутомобилској индустрији јер се прелази на развој електричних возила.

Организатори форума “Млади на прагу пословног свијета” су били Факултет пословне економије у Бијељини Универзитета у Источном Сарајеву, фирма “Елвако МетПро” и бијељинска Болница “Свети врачеви”.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder