ППК Бијељина учествовала на „Данима малине“ у Братунцу


Након двогодишње паузе популарна смотра из области пољопривреде и туризма вратила се у календар међународних сајамских манифестација у РС.

20.06.2022.

Традиционални сајам пољопривреде, прехрамбене индустрије и туризма „Дани малине” на којем је учествовало 30 излагача из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Федерације БиХ одржан је 17. јуна на Тргу Милоша Обилића у Братунцу. За разлику од ранијих сајмова у Братунцу који су организовани у спортској хали, овогодишњи "Дани малине" одржани су на градском тргу. Сајам је организован након двогодишње паузе узроковане пандемијом вируса корона, а покровитељ је била општина Братунац уз подршку Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.

Као и претходних година, Подручна привредна комора Бијељина је учествовала на овом сајму и пружила подршку његовом одржавању.

„Дане малине“ је отворио директор Агенције за аграрна плаћања при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Предраг Сладојевић који је истакао да је Братунац лидер у производњи малине у Српској и да од 3.500 тона овог воћа, колико се годишње произведе у Српској, 35 до 40 одсто произведу братуначки малинари. Он је истакао да је Братунац рекордер и по броју узгајивача малине.

Сладојевић је навео да је овогодишњи аграрни буџет у Српској 75 милиона КМ и да је додатно обезбијеђено још 31,5 милиона за подстицаје у пољопривреди за ову годину, те најавио даље подстицаје малинарима и воћарима уопште.

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић захвалио је свим учесницима и спонзорима Сајма, истакавши посебан допринос Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске које је и покровитељ ове привредне манифестације.

Он је подсјетио да је град прошле године десетковао род братуначких малинара и да их је општина ове године ослободила плаћања услуга наводњавања, како би их растеретила бар дијела трошкова због умањених прихода.

Ранкић је најавио даљу подршку малинарима и малинарству у овој општини које је од изузетног значаја за опстанак и развој села, али и задржавање становништва на овом простору.

Након отварања посјетиоци су обишли штандове 30 излагача, колико их учествује, а осим братуначких, своје производе су представили и излагачи из Србије, Црне Горе, Републике Српске и ФБиХ.

Осим смотре пољопривредних производа, алата и механизације, те едукативних радионица, у оквиру сајма приређене су и двије гастро манифестације.

Проглашени су и власници најбољих малињака у братуначкој општини и уручене су им награде.

У име Подручне привредне коморе Бијељина, „Данима малине“ су присуствовали директорица Славица Марковић, секретар Савјета за пољопривреду, водопривреду и прехрамбену индустрију Жељко Видић и секретар Савјета за занатске и личне услуге и стамбено - комуналну дјелатност Дарко Лазић.


 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder