ППК Бијељина на самиту о дигиталној будућности пољопривреде у Сарајеву


Развојни програм Уједињених нација (УНДП) организовао је 07. јула у Сарајеву AGRITECH самит о дигиталној будућности пољопривреде, као дио пројекта ЕU4Business који финансира Европска унија како би се ојачали капацитети за економски раст и запошљавање у БиХ и унаприједила конкурентност и иновативност привредних друштава у одабраним секторима.

08.07.2022.

Развојни програм Уједињених нација (УНДП) организовао је у Сарајеву AGRITECH самит о дигиталној будућности пољопривреде, као дио пројекта ЕU4Business који финансира Европска унија како би се ојачали капацитети за економски раст и запошљавање у БиХ и унаприједила конкурентност и иновативност привредних друштава у одабраним секторима.
 
Замјеница шефа Делегације ЕУ у БиХ Екатерина Дороднова истакла је да је циљ скупа промовисати дигиталну будућност пољопривредно-прехрамбеног сектора, као и да ће се овај самит бавити и неким од кључних изазова који се тичу све већих захтјева за технолошким побољшањима у овом сектору.
 
Она сматра да је у актуелном контексту у свијету јако битно изградити властиту отпорност у производњи хране.
 
- Чинимо све што је у нашој моћи у БиХ да се ова држава не би суочила с кризом у погледу снабдијевања храном. Ту смо, радимо да помогнемо, али важно би било да политике у том сектору прате дигитализацију и иновацију коју имамо у ЕУ кад се ради о пољопривредном сектору. Увјеравам вас да је ЕУ чврсто уз грађане ове земље. Имамо средства да помогнемо економски развој Босне и Херцеговине, али и да помогнемо са експертизом и са развојем политика. Наша амбиција је да учинимо БиХ бољим мјестом за покретање бизниса и за раст. Да бисмо убрзали раст компанија које се баве високом технологијом сарађујемо са носиоцима власти ове државе, директорима таквих предузећа и са пословном заједницом - изјавила је Дороднова прије почетка самита.
 
За овај скуп је изразила наду се да ће постати важан регионални догађај и нагласила да ће се наставити са улагањем у развој агротехнологије.
 
Резидентна представница УНДП-а у БиХ Стелиана Недера, између осталог, са данашњег скупа је издвојила разговор са произвођачима и прерађивачима хране у БиХ о дигиталним рјешењима и о новим технологијама.
 
- Надамо се да ће дигитална трансформација пољопривреде у овој земљи бити подстакнута данашњим догађајем, гдје ће представници из 12 земаља говорити о конкретним рјешењима и примјерима из праксе - нагласила је.
 
Прилику је искористила и за најаву сродног пројекта, у оквиру кога ће ускоро бити објављен позив за слање приједлога пројеката, а на располагању је 1,6 милиона еура који ће бити додијељени у сврху дигитализације у пољопривреди.
 
Селма Ризвић је професорица на Електротехничком факултету Универзитета у Сарајеву и предсједница Удружења digi.ba, које се бави дигитализацијом и виртуалном презентацијом културне баштине. За потребе данашњег догађаја урадили су апликацију која ће показати како заправо изгледају дигитална рјешења која се предлажу.
 
- Корисници ће моћи видјети њиву и пластеник, возити се смарт трактором, на таблету пратити да ли је вријеме за жетву, као и то да ли је вријеме за залијевање неких од врста биљака. Могуће је, у вируалном свијету, доживјети оно што се предлаже за увођење и у реалности - изјавила је она.
 
Додала је и да је апликација развијена у сарадњи са студентима Одсјека за рачунарство и информатику Електротехничког факултета у Сарајеву.
 
Према њеним ријечима, ИТ индустрија БиХ прати свјетске кораке, а увјерења је и да смо "близу и да ће овај наш урадак допринијети и да пољопривредници схвате које су предности дигиталних рјешења".
 
AGRITECH самит је једна од завршних активности пројекта ЕU4Business који је директно подржао пољопривреднике, мала газдинства и предузетнике широм Босне и Херцеговине како би искористили своје потенцијале и постигли бољу конкурентност на домаћим и страним тржиштима.
 
Овај пројекат заједнички проводе ГИЗ, УНДП БиХ и Међународна организација рада.

У име Подручне привредне коморе Бијељина, на самиту у Сарајеву су учествовали директорица Славица Марковић и секретар Савјета за занатске и личне услуге и стамбено - комуналну дјелатност Дарко Лазић.


 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder