ППК Бијељина на „Данима дијаспоре“ у Лопарама


Општина Лопаре је од 24. до 31. јула 2022. године по једанаести пут организовала традиционалну манифестацију „Дани дијаспоре“. У оквиру ове манифестације, представници ППК Бијељина су учествовали у раду Пословног форума и присуствовали Сајму домаћих производа и кућне радиности.

01.08.2022.

Општина Лопаре и Удружење Мајевичана у Швајцарској су од 24. до 31. јула 2022. године по једанаести пут организовали традиционалну манифестацију „Дани дијаспоре“. У оквиру ове манифестације, представници ППК Бијељина су учествовали у раду Привредног форума и присуствовали Сајму домаћих производа и кућне радиности.
 
„Дане дијаспоре“ отворио је начелник општине Лопаре Радо Савић. Он је позвао све људе добре воље да дођу у општину Лопаре као учесници или као гости манифестације која је стекла велики углед широм Републике Српске, Србије и дијаспоре. Окупљенима се обратио и предсједник удружења Мајевичана у Швајцарској Владо Антић, са поруком да дијаспора неће заборавити родни крај.
 
Приликом отварања Пословног форума, начелник Савић је рекао: „Пословни форум у оквиру манифестације “Дани дијапоре” окупио је у Лопарама представнике мајевичке дијаспоре и домаће привреднике како би се пронашао начин за додатно улагање и запошљавање становништва које живи на том подручју.“
 
“У Лопарама недостаје стамбени простор, потребна су улагања у пољоприреду и туризам, а да би имали предуслове за инвестирање потребно је да трајно ријешимо питање водоснабдијевања”, изјавио је Савић новинарима и додао да су за ту намјену аплицирали код Министарства финансија Републике Српске.

Учесници Пословног форума упознати су са досадашњим активностима на развоју  привредних потенцијала општине, као и правцима даљег развоја општине са акцентом на потенцијале дијаспоре и њен значај за развој ове локалне заједнице. Презентована су добра искуства и праксе општине Лопаре у сарадњи  са дијаспором с обзиром на то да су остварени значајни резултати на овом пољу.

Зоран Павловић из бањалучке консултантске фирме, која годинама помаже Лопарама на практичном унапређењу сарадње са мајевичком дијаспором, истакао је да партнери, првенствено из Швајцарске, морају локално имати услове да развију свој производ и запосле домаћу радну снагу.
 
“Сарадња са дијаспором нису само донације, него основ за привредни развој локалне заједнице и Лопаре су по томе узор који треба слиједити”, оцијенио је Павловић.
Он је издвојио шљиву као изворни артикал мајевичке регије и пројекат у који је успјешно инвестирала дијаспора.
 
Координатор манифестације “Дани дијаспоре” Желимир Нешковић рекао је на Форуму да су Лопаре развиле добар однос и стекле повјерење привредника из дијаспоре за улагање у завичају и да је у протеклих 10 година то омогућило инвестирање у 12 различитих пројеката који су унаприједили локалну заједницу.
 
Предсједник Удружења Мајевичана у Швајцарској Владо Антић истакао је да су они веома активни у помагању општини Лопаре и да то обухвата хуманитарни аспект, улагање у развој општине, као и очување културе и традиције у дијаспори у Швајцарској.
 
Према његовим ријечима, од свих пројеката које је дијаспора реализовала у Лопарама седам је оних у које су улагали чланови овог удружења. Антић оцијенио је да у будућности треба што више улагати у развој туризма у мајевичком крају који има изврсне терене за бициклизам, планинарење и пјешачење.
 
Инвеститор из дијаспоре Драган Јовић рекао је да шљива треба да постане бренд Мајевице и перспектива за развој овога краја. Он је у Лопарама инвестирао у плантажу са 40.000 садница шљиве и хладњачу капацитета 2.000 тона, а истакао је да мајевички крај треба да се опредијели за развој пољопривреде јер има значајну перспективу за нове засаде воћа и нова улагања.


У току трајања манифестације „Дани дијаспоре“, уз велике заслуге Удружења Мајевичана у Швајцарској,  у возни парк Дома здравља Лопаре уврштено је још једно санитетско возило марке “Фиат”.
 
“Чим смо сазнали за потребу да се набави још један санитет у нашем Дому здравља, покренули смо се и сакупили 17 000 КМ. Дугујемо захвалност свима који су узели учешће у овој акцији”,  рекао је Радислав Ђокић, члан Управе удружења.
 
“Овај санитет је пријеко потребан нашем Дому здравља и одлично је опремљен”, изјавио је Желимир Нешковић, директор Дома здравља Лопаре. Он се захвалио мајевичкој дијаспори за ову, као и за раније акције Удружења Мајевичана у Швајцарској, приликом набавке возила и опреме за здравствену установу у Лопарама.
 
Манифестација „Дани дијаспоре“ завршена је Сајмом домаћих производа и кућне радиности, који је ове године одржан под слоганом “Код куће је најљепше”. На штандовима су изложени производи и рукотворине 47 излагача. Сајам је отворио Мирко Шаровић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.
 
На бројним штандовима посјетиоци су могли да виде, пробају и купе производе које су направили појединци, чланови удружења и радници малих предузећа са простора Мајевице, Семберије, Посавине и других дијелова Републике Српске, Србије и Хрватске.
 
Разне врсте ракије, меда и других пчелињих производа, мајевички сир зарац, воће, поврће, цвијеће, слаткиши, затим дуборези и други производи од дрвета су само дио асортимана који је био представљен на Сајму домаћих производа и кућне радиности.
 
Начелник општине Лопаре Радо Савић је истакао да су овогодишњи „Дани дијаспоре“, били садржајно најбогатији од свих до сада и да су протекли у добром духу и расположењу.
 
„Имали смо сусрете са делегацијама из много општина и градова из Републике Српске и Србије. Такође, било је много присутних удружења из матице и дијаспоре. Дошле су цијеле породице да свој одмор проведу у родном крају и тако увеличају ову манифестацију која је посвећена њима“, рекао је Савић.
 
У име Подручне привредне коморе Бијељина, на Пословном форуму у Лопарама учествовали су предсједник ППК Бијељина Стево Савић и његов савјетник Милојко Тодоровић. Отварању Сајма домаћих производа и кућне радиности присуствовао је секретар Савјета за пољопривреду, водопривреду и прехрамбену индустрију Жељко Видић.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder