Сајам пољопривреде и привреде у Власеници окупио више од 80 излагача


Седми по реду Сајам пољопривреде и привреде у Власеници одржан је јуче окупивши више од 80 излагача из цијеле Босне и Херцеговине. Сајам је отворио начелник општине Власеница Мирослав Краљевић.

13.10.2022.

Око осамдесет излагача који су представили своје производе окупило се у сриједу, 12. октобра на Сајму пољопривреде и привреде у Власеници, који је организован упоредо са традиционалним михољданским вашаром који се у овом граду одржава од 1903. године.

Сајам је отворио начелник општине Власеница Мирослав Краљевић, који је истакао да је овај догађај веома важан за Власеницу јер омогућава промоцију производа које су људи направили на својим имањима, као и да се сачува традиција и производња на овим просторима. Он је подсјетио да се упоредо одржава и михољдански вашар који има традицију дужу од 100 година.

Краљевић је навео да се кроз мноштво изложених производа на сајму види да наш народ хоће да ради и да је вриједан, а да је локална управа ту да им помогне кроз разне подстицаје. Он је додао да му је драго да људи од свога рада могу да живе и да проширују производне капацитете, те да производи који су органски треба да преузму примат у производњи и да се пласирају даље на тржиште.

"Влада Републике Српске и њене институције пружају подршку Власеници и хвала им на томе. Вријеме у којем ми живимо јесте вријеме тешких криза, а храна је кључ свега и у том правцу морамо наставити", навео је Краљевић.

Краљевић је најавио одржавање сајма и наредне године, те додао да Власеница поред добре хране и Ски-центра "Игришта" има будућност.

Др Драган Зарић из Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске рекао је новинарима да је њихов задатак да свим локалним заједницама и удружењима који организују манифестације попут изложбе стоке и пољопривредних производа пруже подршку кроз одређене подстицаје. Он је истакао да је циљ оваквих и сличних манифестација да се представе производња и производи који су карактеристични за неку локалну заједницу, те да људи разговарају о проблемима у оквиру пољопривредне производње. Зарић је навео да се на овом простору може организовати и узгој органске хране која је тренутно највише цијењена у свијету и да би то био кључан сегмент пољопривредног развоја Власенице.

Секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију у Подручној привредној комори Бијељина Жељко Видић рекао је новинарима да подручје ППК Бијељина обухвата простор од 12 локалних заједница сјевероисточне Републике Српске и да Комора остварује изузетну сарадњу са начелником општине Власеница Мирославом Краљевићем и начелником Одјељења за привреду Радом Малишевићем.

"Наше је увјерење да су ово кључне године које ће одредити даљи развој општине Власеница, прије свега имајући у виду ревитализацију "Игришта", што ће у значајној мјери оживјети овај крај и омогућити да се препознатљиви производи са овог краја пласирају и пронађу пут до потрошача. Чврсто вјерујемо да ће већ за 5 година Власеница изгледати сасвим другачије него данас", додао је Видић.

Овогодишњи сајам је одржан на Градском тргу, а организатор је била општина Власеница уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Привредне коморе РС, којима су том приликом уручене захвалнице за пружену помоћ у организацији.

У име Подручне привредне коморе Бијељина сајму су присуствовали Жељко Видић, секретар Савјета за пољопривреду, водопривреду и прехрамбену индустрију и Дарко Лазић, секретар Савјета за занатске и личне услуге и стамбено-комуналну дјелатност.


 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder