Подручна привредна комора Бијељина на 6. Семберском сајму меса


У организацији привредног друштва „Глобус“ д.о.о. у Дворовима 11.11. и 12.11. одржао се 6. семберски сајам меса -„НОВЕМБАРФЕСТ“, којем је присуствовао велики број учесника – произвођача меса и других производа из цијеле БиХ.
 

14.11.2022.

У Дворовима код Бијељине одржан је Шести Сајам меса и месних прерађевина који је окупио око 60 излагача из БиХ, Србије, Црне Горе и Македоније. Изложене су месне прерађевине, млијечни производи, опрема за месну индустрију, бројни други предмети и рукотворине кућне радиности а у посебном сајамском простору квалитетна вина који овој манифестацији дају посебну арому и квалитет.

Компанија „Глобус“ је доказано препознатљива по сјајној организацији ове манифестација, а све са жељом да се и широј јавности покаже чиме то све Семберија располаже и какве ресурсе има у сточарству и производњи меса.

„Ово је најбоља прилика да Семберија и Бијељина покажу могућности, када су у питању привреда и месна индустрија. Ово је прилика да још једном покажемо квалитет наших производа, квалитет производа од меса, као и свих осталих производа. Драго ми је што смо домаћини оваквом једном скупу, што имамо оволики број излагача. Повећање цијене производње, што се одразило и на коначну цијену, није се одразило на понуду, није утицало ни на смањење заинтересованости. Цијене су такве какве су, наш народ се навикао и саживио са поскупљењима и са падовима цијена. Кад кажем падовима цијена, мислим на произвођаче, кад кажем поскупљење, мислим на потрошаче и увијек је ту однос ко производи – њему је јефтин производ, ко купује – њему је скупо. Опет, нађе се заинтересованих и за производњу и за конзумирање“, рекао је Миленко Зупур, власник компаније „Глобус“.

Љубиша Росић, власник компаније „ЗП комерц“, истакао је да та компанија никад није гледала колико кошта килограм хране, колико кошта килограм меса и колико кошта килограм репроматеријала.

„Увијек смо гледали, кад завршимо циклус, колико ћемо за сљедећу годину са средствима која смо добили у тој години, побиједити производњу. На тај начин смо 20 година повећавали производњу, кад смо имали одређене инпуте са којима смо могли зарађивати. Нажалост, посљедње двије године, са 5.000 јунади које смо имали у тову, ми смо данас дошли на три и по хиљаде. То је доказ колико смо изгубили у тој примарној производњи“, навео је Росић.

Подручна привредна комора је пружила снажан допринос у организацији и одржавању сајма, те је предсједник Стево Савић, на отварању сајма истакао да Семберски сајам меса представља пионирски покушај у свеобухватној афирмацији домаћих ресурса и прерађивачких капацитета.

“Морамо да имамо у виду само једну статистику – да Република Српска посједује преко 0,6% хектара обрадивих површина по глави становника. Ако се то упореди са неким свјетским просјеком који је 0,19 хектара, односно просјеком Европске уније од 0,21 хектар по глави становника, онда то довољно говори о каквим ми компаративним предностима говоримо. Влада РС је направила значајне искораке за 2023. годину, значајно повећавајући буџет за аграр на ниво од 180 милиона КМ. Ми сматрамо да ни то није довољно и имајући у виду претходно – РС мора учинити напоре да издваја око 6% изворних прихода у пољопривредну производњу, јер је то заиста значајан ресурс и озбиљан потенцијал који може још значајније да учествује у БДП наше земље”, закључио је Савић.



 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  • Članstvo u komori
  • infobiz slajder