Усклађивање уписне политике средњих школа у Бијељини са потребама тржишта рада


Привредницима у Бијељини недостају радници у производном и услужном сектору

08.12.2022.

Усклађивање уписне политике средњих школа на подручју града Бијељина са потребама тржишта рада, без занемаривања потреба „тржишта образовања“, била је тема састанка у Градској управи на којем су учествовали представници Градске управе, Подручне привредне коморе Бијељина, aктива директора основних и средњих школа регије Семберија, Завода за запошљавање, Развојне агенције, Центра за социјални рад и Удружења „Предузетник“.

Директорица Подручне привредне коморе Бијељина Славица Марковић је истакла да је уписна политика веома значајна за привреду, али да је значајно да се организује и практична настава током школовања.

- Дефицитарна занимања која су потребна нашим привредницима у Бијељини су грађевинска, дрвопрерађивачка, металска и угоститељска струка, дакле, занатска дефицитарна занимања - нагласила је Марковић.

Савјетник градоначелника Радослав Остојић је нагласио да се Градска управа труди да прати потребе тржишта рада како би била извршена анализа и како би на најбољи начин биле усклађене понуда и потражња на овом тржишту.

- Јасно је да је најпотребнија занатска струка, а ми ћемо се трудити да из године у годину повезујемо потребе образовног сектора и тржишта рада, како бисмо омогућили да што више дјеце добије одговарајуће образовање, а надамо се и одговорајаће зараде - поручио је Остојић.

Предсједник Актива директора средњих школа Душко Ђурић истакао је да је обавеза да се до краја децембра одрже овакви састанци и профилишу потребна занимања.

- Привредна заједница је предочила дефицитарна занимања, а школе ће настојати да удовоље захтјеву. Одредили смо и број ученика које треба распоредити по одјељењима и број одјељења која ћемо уписати - рекао је Ђурић.

Милорад Стевић, извршни директор Занатско-предузетничког удружења „Предузетник” истакао је Бијељина недотају занатлије, како у производном тако и у услужном сектору.

- Најтраженија занимања на подручју Града Бијељина су из струке свих грађевинских занимања, а потребни су и водоинсталатери, електроинсталатери, инсталатери централног гријања, кувари, конобари, возачи моторних возила, бравари-вариоци. Сматрамо да постоји и потреба да се фризери уписује сваке године - навео је Стевић.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder