ППК Бијељина у посјети ИГМ Дрина а.д. Бијељина


ИГМ Дрина повећала извоз за 30 одсто и осваја нова тржишта
 

04.04.2023.

Индустрија грађевинског материјала Дрина а.д. Бијељина повећала је извоз за 30 одсто током прошле године и то углавном на подручје Србије и Црне Горе.Ово тржиште добило је на значају пошто су војвођанске циглане почеле да пласирају своје производе у Мађарску и Румунију, па је Дрина извозила у Панчево, Суботицу, Београд, Врњачку Бању, Нови Пазар. Продајом око 2 400 000 комада блока, претежно из залиха, у највећој мјери стандардни производ гитер блок, година је завршена позитивним билансом, речено је приликом посјете директора ППК Бијељина Славице Марковић и секретара савјета овом привредном друштву.
 
 Током ове године очекује се и бољи успјех , узимајући у обзир чињеницу да је цијена производа већа за 70 одсто.Планиран је и почетак производње новог термо блока са фалцом чија би цијена била већа за 30 до 40 одсто у односу на гитер блок, а планиран је и продор на тржиште Хрватске.
 
У Циглани наглашавају да ни у периоду коронавируса нису имали проблема са пласманом робе.Највише је продавана у сјевероисточни дио Републике Српске, Тузлански кантон, док су мање количине одлазиле у Србију и Црну Гору.
 
Највећи проблем је недостатак радне снаге, имајући у виду да је просјечна старост радника 55 до 60 година.Недостатак радника покушава се надомјестити радницима из иностранства и у јединој циглани у Републици Српској и једној од четири у БиХ очекују долазак шест електричара из Индије.
 
Прије три године инсталиран је робот на линији на којој је у четири смјене радило  двадесет радника, а у овом привредном друштву сматрају да им је потребно пет милиона евра за модернизацију застарјеле опреме.
 
Замјена мазута кокосом, још прије десет година, за печење блокова и данас се показује као добар пословни потез иако постоје проблеми јер је купован на тржишту Украјине и Пољске.Тренутно кокс увозе из Србије, а цијена варира од 70 до 220 евра.
 
Предност ИГМ Дрине је што се сировина за производњу блока налази у близини погона.У октобру 2021. године са Владом РС  потписана је концесија за коришћење земљишта, а у плану је и проширење на 39 дунума земљишта које користи ПД Семберија а.д. Бијељина, што би према процјенама могло представљати сировинску основу за производњу за наредних шест до седам година.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder