11. Интернационални научни скуп ЕКОНБИЗ 2023


Данас је у Бијељини на Факултету пословне економије Бијељина одржан 11. Интернационални научни скуп ЕКОНБИЗ 2023. Тема овогодишњег научног скупа била је: „УТИЦАЈ ГЕОПОЛИТИЧКИХ ПРОМЈЕНА НА НАЦИОНАЛНУ ЕКОНОМИЈУ“

23.06.2023.

Данас је у Бијељини на Факултету пословне економије Бијељина одржан 11. Интернационални научни скуп ЕКОНБИЗ 2023. Тема овогодишњег научног скупа била је: „УТИЦАЈ ГЕОПОЛИТИЧКИХ ПРОМЈЕНА НА НАЦИОНАЛНУ ЕКОНОМИЈУ“.

Овогодишњем интернационалном научном скупу у организацији Факултета пословне економије Бијељина Универзитета у Источном Сарајеву, Економског факултета Универзитета у Београду, Економског факултета Универзитета у Нишу, Економског факултета у Суботици Универзитета у Новом Саду, Економског факултета Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици, Економског факултета Универзитета у Крагујевцу и Привредне коморе Републике Српске, Подручне привредне коморе Бијељина, присуствовали су многобројни учесници и гости из земље и иностранства. Такође, присуствовали су и представници Градске управе Града Бијељина, академске заједнице економских и других факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Београду, Нишу, Новом Саду, Крагујевцу, Приштини, учесници и гости из БиХ, Србије и региона, али и шире, представници реалног сектора, успјешни привредници, људи из праксе, са којима Факултет има изузетну пословно-техничку сарадњу, те представници академског особља и запослени Факултета пословне економије Бијељина.

Декан Факултета пословне економије Бијељина, проф. др Весна Петровић се најприје захвалила свима који су дошли да својим радом и присуством увеличају овај догађај. Рекла је да Факултет већ једанаесту годину организује научни скуп, те да су научни скупови идеалан спој научног рада и предивног дружења из кога се рађају прекрасна пријатељства.
„Пријављено нам је 52 рада и 106 аутора из пет различитих држава. Веома је значајно да ове године у једној релативно малој Бијељини имамо спој истока и запада, имамо пленарне говорнике, као што је проф. Олгу Трофименко са Универзитета у Санкт Петербургу, проф. др Панаyиотис Контакос, проф. др Јелена Кочовић, са Економског факултета Универзитета у Београду и проф. др Бранко Крсмановић. Сваке године покушавамо да процјенимо која су то актуелна подручја за разматрање радова“, рекла је проф.др Весна Петровић.
 
Директорица Подручне привредне коморе Бијељина Славица Марковић исталка је да економска глобална економска политика  у последњим годинама, обликована је константним изазовима и изласком из једне кризе и уласком у другу као и да се такав тренд негативних ефеката може очекивати у будућности.

''Структурне промјене геополичког и економског окружења, гдје прије свега мислимо на деглобализацију, популациона кретања као и зелену транзицију, годинама су мање или више утицале на националне економије, да би у претходних неколико година, нарочито након пандемије Корона вируса и избијања ратних сукоба у Украјини, биле пресудне за дефинисање националних економских политика.
Као мала економија, која највећим дијелом зависи од економских кретања на европском тржишту, чија је валута директно и фиксно везана за Еуро, ефекте прелијевања кризе много брже осјетимо од других земаља. Такође, зависни смо од увоза роба и услуга како би смо задовољили потребе привреде  и становништва, што додатно има негативне ефекте по нашу економију'', истакла је Марковићева.

Привреда Републике Српске се суочила са бројним изазовима у претходном периоду што показују и резултати привредних кретања за период јануар-април текуће године.
Процјењена стопа реалног раста бруто домаћег производа (БДП) у првом тромјесечју 2023. године износи 0,9%. Највећи пад реалног БДП од 3,1% процјењен у подручју Прерађивачка индустрија.
Индустријска производња у периоду јануар-април 2023. године, у односу на исти период 2022. године, биљежи пад од 2,1%. Раст индустријске производње у 2023. години забиљежен је у јануар, а у наредна три мјесеца, од фебруара до априла, биљежи пад. Прерађивачка индустрија је смањила производњу за 4,7%,
Марковићева је додала да регионална инцијатива “Отворени Балкан” која укључује Србију, Сјеверну Македонију и Албанију може бити изузетно добра прилика за компаније из БиХ и да очекује да ће се у што скоријем року интезивирати активности на приступању.
 
За 11. Интернационални научни скуп „ЕКОНБИЗ 2023“ пријављена су укупно 52 научна рада са 106 аутора и коаутора.
Овај изузетно посјећен догађај доприњео је новим познанствима, стицању нових знања, развоју нових креативних идеја и размјени искустава.
Такође, присутнима су се својим говорима обратили и: проф. др Мирослав Н. Јовановић са Универзитета у Женеви, у име радног предсједништва научног скупа, представник Градске управе Града Бијељине Љубица Млађеновић, предсједник Скупштине Града Бијељина господин Александар Ђурђевић, проф. др Миленко Крајишник, предсједник Фискалног савјета Републике Српске и декан Економског факултета у Бањој Луци, проф. др Јелена Кочовић са Економског факултета Универзитета у Београду и проф. др Јадранка Ђуровић Тодоровић са Економског факултета у Нишу. 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder