Подијељена пољопривредна механизација набављена у оквиру пројекта подршке Владе Мађарске пољопривредницима у РС


У Бијељини су јуче презентоване и додијељене пољопривредне машине, опрема и алат купљени у оквиру пројекта подршке Владе Мађарске пољопривредницима у Републици Српској и Брчко Дистрикту. Додјели машина присуствовао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саво Минић.

28.07.2023.

Према програму подршке Владе Мађарске пољопривредним произвођачима у Републици Српској до сада је 650 корисника набавило око 1.200 пољопривредних машина, од чега је 150 само у Семберији. Набавка је извршена уз субвенцију до 70 одсто.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић је нагласио да је набавка механизације капитални пројекат који ће дугорочно ојачати и повећати рентабилност аграрне производње у Републици Српској.

Минић је рекао да ће капитална улагања у пољопривреду у овој години бити већа него у ранијих пет година збирно и то у изузетно тешкој години у којој се биљежи лош род, квалитет и цијена пшенице, олујна невремена и афричка куга свиња.

Ђорђе Мишковић, представник д.о.о. „Kite“ Нови Сад рекао је да су фирме су основане са 100% мађарским капиталом, те да су се данас окупили да поздраве и да подијеле машине по конкурсу мађарске фондације „Progressus“.

„Желимо да се захвалимо купцима, дародавцима и да укажемо Републици Српској на ову могућност, а ту смо да и након продаје обезбиједимо пун сервис, оригиналне дијелове и редован сервис машина“, рекао је Мишковић.

Сандра Максимовић, представник „Kite BH“ Бијељина, истакла је да су, поред тога што су званични заступници за „John Deere“ тракторе, учествовали и у програму субвенција мађарске владе, односно помоћи пољопривредницима који су путем програма добили повољне машине, уз субвенционцију 70% од вриједности.

„Данас ћемо подијелити 13 машина, а укупно имамо 20 машина што се нас тиче у овом програму, још увијек чекамо производњу добављача, јер су скоро изашли резултати „Progressus“ програма, али смо се трудили да бар неке основне машине у складу са дјелатности пољопривредника, испоручимо на вријеме“, рекла је Максимовић.

Пољопривредне машине јуче је преузело 13 пољопривредника из Републике Српске.

Привредно друштво „Kite“ са сједиштем у Бијељини, заступник произвођача пољопривредних машина „John Deere“, организовало је презентацију за пољопривреднике и званице.

Пројекат помоћи мађарске Владе пољопривредницима у Српској проводи фондација „Progressus“, а субвенционише се до 70 одсто вриједности набавке.

Приближно 17 милиона евра средстава преостало је за реализацију другог круга овог програма, који би како је речено требало да буде настављен већ од августа.

У име Привредне коморе РС и Подручне привредне коморе Бијељина, манифестацији су присуствовали директорица ППК Бијељина Славица Марковић и секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Жељко Видић.


 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder