ППК Бијељина организовала Сајам: ''Тражена занимања за сигуран посао''


Подручна привредна комора Бијељина организовала сајам: ''Тражена занимања за сигуран посао''  у оквиру пројекта Унапређење извођења практичне наставе за дефицитарна занимања

15.11.2023.

Дефицитарна занимања играју кључну улогу у одржавању виталности наше економије, на данашњем сајму који је одржан у Бијељини посјетиоци су имали прилику упознати се са школама које нуде програме образовања усмерене на специфична занимања као потребу за едукацијом и подизањем свијети приликом одабира звања чији је недостатак радне снаге постао изазов за развој различитих индустрија, привреде али и цјелокупног друштва. 
На сајму су своје радове са практичне наставе представили ученици и професори 13 средњих стручних и техничких школа из Братунца, Шековића, Угљевика, Зворника, Бијељине, Лопара, Власенице, Сребренице и Милића а догађај је привукао велику пажњу привредника али представника локалних и републичких институција. 

Како је недостатак радне снаге један је од кључних изазова са којима се привреда суочава a који је посљедица тренда исељавања становништва, лоше демографске слике која се одражава кроз негативан природни прираштај синергија носилаца власти у образововној политици, показаће се као дугорочна инвестиција за просперитет наше заједнице и привреде.

„Свједоци смо да је недостатак радне снаге један од горућих проблема привреде и ми смо то у ППК Бијељина препознали и организовали овакав догађај како би скренули пажњу и ученицима, а и родитељима на важност да се уписују ова занимања како би дјеца по завршетку имала сигурно запослење. Имамо прилику да видимо шта то наши ученици у склопу практичне наставе раде – имамо прехрамбени смјер, фармацеутски смјер, смјер металске и електро струке и све су то занимања за које се наши ученици школују како би били спремни за тржиште рада. Обављање практичне наставе је важно и оно што привредници кажу је да је проблем када дјеца заврше средњу школу, немају довољно знања да се прикључе производном процесу. У циљу побољшања квалитета образовања у средњим школама, покренули смо пројекат гдје смо обезбиједили одређена средства да купимо алат и опрему за кабинете практичне наставе, а поред тога и да се настава одвија у привредним друштвима, а ми смо спона између привредника и средњих школа“, објаснила је Славица Марковић, директор ППК Бијељина.

Коморски систем један је од главних актера у спровођењу дуалног образовања и образовне политике, Подручна привредна комора Бијељина укључена је у активности обуке ментора за извођење практичне наставе као и провођења праксе у привредним друштвима. Циљ обуке ментора је стицање педагошких способности, те дидактичких и методичких вјештина у планирању рада са ученицима, што омогућава реализацију практичне наставе за ученике средњих стручних и техничких школа.
До сада Обуку је успјешно савлао 31 полазник из 20 привредних друштава са простора Подручне привредне коморе Бијељина, док је на нивоу Републике Српске број ментора преко 230.
Ментор практичне наставе из привредног друштва ''Орао'' Бијељина, Милица Јовковић присутнима је представила принципе рада ученика на пракси, истакавши да велики дио ученика након завршеног школовања добија посао у овој компанији.

Александар Ђурђевић предсједник Скупштине Града Бијељина свечано је отворио сајам истакавши да је неопхода синергија свих актера како би образовање било усклађено са потребама тржишта рада.
„У име Скупштине Града морам рећи да је велико задовољство бити данас овдје. Важно је бавити се овом темом, образовањем које ће након завршетка образовања омогућити младим људима да раде у својој струцу, зараде плате и омогуће егзистенцију себи и својој породици. То образовање мора бити усклађено са тржиштем рада и оним што је потребно тржишту. Зато је битно да смо сви данас овдје и представници локалних институција, Привредне коморе, Завода за запошљавање, школа, привреде… сви заједно у симбиози да разговарамо о овим темама и нађемо најбоља рјешења која ће и привредна комора и сви релевантни фактори предложити законодавцу, Влади РС, НСРС која ће то преточити у законско рјешење које ће се примјењивати и од кога ће цијело друштво, прије свега млади људи, имати користи и да након образовања буду конкурентни на тржишту и да нам радна снага у будућности не буде са страних тржишта него да то буду наши људи који ће уз адекватне плате остати овдје“, рекао је Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине Града Бијељина.

Образовање представља основни темељ за друштвени, економски и технолошки напредак, Привредна комора Републике Српске као поуздан заступник привреде и партнер органима власти, посебну важност даје на активној укључености свих важних актера у  спровођењу и побољшању услова образовања младих.
Његослав Загорац, власник пекара „Bodaxcо“ из Бијељине већ десет година у своје предузеће на праксу прима дјецу из средње Пољопривредне школе

„Тренутно на пракси имамо осам ученика и знамо шта то значи. Сваке године једног до два ученика који су навреднији остављамо да раде код нас, односно одмах након матуре нудимо им Уговор о раду“, рекао је Загорац.

Средња стручна школа Јања представља позитиван примјер у реализације дуалног образовања гдје ученицима пружа истовремено комбинацију теоријског знања са стварним радним искуством, пружајући ученицима јединствену прилику за развој практичних вештина. Директор ове школе Александар Марић похвалио је Пројекат Подручне привредне коморе Бијељина и истакао да је потребна укљученост цијелог система.

„Важно је истаћи да је Привредна комора препознала интерес да створи симбиозу између Привредне коморе, општинских органа и средњих школа како би то подигли на већи ниво, јер саме средње школе немају своја средства да производе и могу да искористе за ову прилику. Оно што је исто битно је да послодавци послије овога препознају свој интерес како би повећали своју одговорност тако да се више укључе, јер ће сами себи на тај начин унаприједити раднике који су већ код нас у школи 90% оспособљени као што су кувари, конобари, грађевинци, архитекте, туристи, банкари и керамичари. Апеловао бих на све да се још више укључе, а не само поједина привредна друштва и послодавци, него цијели систем, јер нам генерално одлазе радници ван државе“, истакао је Александар Марић, директор Средње стручне школе Јања.

Привредна комора ће наставити своје активно дјеловање на оваквим и сличним пројектима који ће за резултат дати унапређење и модернизацију извођења практичне наставе као и квалитетније образовање младих за дефицитарна занимања. 








 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder