Одржана промоција дигиталних платформи Привредне коморе Републике Српске


Подручна привредна комора Бијељина организиовала је промоцију гдје су представљене дигиталне платформе ПКРС за представнике привредних друштава, градских и локалних управа са територије дјеловања ППК Бијељина.

22.12.2023.

ПКРС-Подручна привредна комора Бијељина организиовала је промоцију гдје су представљене дигиталне платформе ПКРС за представнике привредних друштава, градских и локалних управа са територије дјеловања ППК Бијељина.

Питање дигитализације, односно дигиталне трансформације у јавном и приватном сектору посљедњих година добија на све већем значају а процес дигитализације и примјене дигиталних рјешења у пословним процесима неопходан је за подизање конкурентности наше економије и привреде.
Привредна комора Републике Српске - Подручна привредна комора Бијељина развила је више дигиталних сервиса за потребе привреде које имају кључну улогу у модернизацији и побољшању конкурентске позиције привредних друштава.
Дигиталне платформе које нуди Привредна комора односе се на примјену дигиталних технологија и информационих система како би се унаприједили пословни процеси, повећала ефикасност и побољшала продуктивност привреде.

„Привредна комора кроз сет пословних активности, ангажовањем стручних људи, учинила је озбиљне искораке како бисмо привреди РС понудили одређене сервисе који ће унаприједити њихово пословање. Дигитална трансформација је препозната као једна од кључних активности на којој морамо радити и ја ћу вас подсјетити да је ППК Бијељина скромнијим капацитетима генерисала неке пројекте у току ове године гдје смо за један број привредних субјеката у сарадњи са Економским факултетом и Градом Бијељина направили бесплатно веб сајтове. Дигитализација је нешто што је опште препознато у друштву, а поготово у Привредној комори као кључна активност у којој морамо истрајати“, закључио је Стево Савић, предсједник ППК Бијељина.

Слободан Драгичевић, руководилац ИТ центра и главни пројектант и секретар гранског удружења за информационо-комуникационе технологије у ПКРС рекао је да су дигитални сервиси нешто што омогућава много бржи, лакши, ефикаснији и учинковитији рад привредним друштвима.

„Наша привредна друштва, на овај начин, имају могућност да постану компатибилна са другим тржиштима у региону и свијету. Данас представљамо девет сервиса које Комора има и коју су потпуно дигитализовани. Највећи број тих сервиса смо развили као Веб платформе у оквиру развијања система квалитета, све те платформе су развијене на нашим поддоменима и прати их савремени ИС. Већина наших услуга подржава и ''Cloud'' технологије и најновије технологије које су актуелне у свијету и које омогућавају несметан проток информација и да на једном мјесту Комора буде гарант за привредна друштва која су у могућности да буду партнери неким заинтересованим компанијама. У том партнерству Комора ради активно на унапређењу њиховог пословања“, објаснио је Драгичевић.

Дигитални сервиси Привредне коморе Републике Српске:

  • Привредни регистар РС - pRegis® - Интерни сервис гдје се само предефинисани сет података користи јавно. Овај систем омогућава постојећу и будућу дигитализацију услуга.                      
  • Веб сајт ПКРС и ППК Бијељина – реконструисан и објављен у септембру 2023. Са повезаним подоменима и дигиталним платформама на једном мјесту. 
    https://komorars.ba/    ;   https://www.bn.komorars.ba/
  • ИнфоБиз РС – потпуно дигитализована ВЕБ платформа која нуди подсегменте значајне за олакшан приступ привредницима. У оквиру ИнфоБиз РС можете користити следеће подсегменте: https://infobiz.komorars.ba/
    • Е-регулатива - Значајни прописи; прописи у процедури, јавне  расправе и консултације; могућност да предложите изјмену прописа
    • Приступ финансијама – Актуелни јавни позиви; преглед подстицаја Владе РС; међународни пројекти
    • B2B повезивање - омогућава пословно повезивање привредника из РС са привредницима из других земаља одвија се у свим “форматима”, онлајн или физичким приступом. Модераторима је омогућено праћење и распоређивање учесника потпуно аутоматски уз информисање администратора и стручних служби преко ЦРМ и ЦМС система платформе
    • Е-Едукације – дигитална  платформа која покрива сегменте онлајн, физичког или хибридног праћења семинара, обука, јавних расправа и других догађаја гдје добијате нова знања и учествују у јавним расправама;
  • Вибер заједница - https://invite.viber.com/?g2=AQAOhLHxwBGEPE%2BSTUt2sl80vC2ybNLn7y2PFjeUel0cgT8IDJJOUguJPKKNMPbF дигитални сервис уграђен у ИнфоБиз ПКРС који је ослоњен на бесплатну услугу сервиса Ракутен Вибер, доступног свима, путем мобилног уређаја. Ово је промптна и сигурна услуга за све привреднике о најбитнијим и актуелним информацијама за пословање и актуелном финансијском подршком пословању.
  • QМ систем – Интранет дигитална платформа која подржава ИСО стандард квалитета у коморском систему 
  • Пословни регистар РС  www.bussines-rs.ba – као јединствен регистар и Веб платформа гдје се могу пронаћи информације о свим привредним друштвима из РС укључујући информације о свим производима и услугама које нуде, овдје можете пронаћи групне информације по општинама/градовима и дјелатностима. Сваки приступ до овог сервиса је омогућен трећим лицима и ови подаци су законски регулисани на начин да су јавно доступни (Правилник о вођењу Привредног регистра Републике Српске Сл. Гл. РС_број:121/08). Годишње имамо преко 1 милион прегледа информација о привредним друштвима.               
  • Берза роба, производа и услугаhttp://www.business-rs.ba/#berza-roba представља надоградњу Пословног регистра РС  потпуно је дигитализован систем и алат који даје простор да преставите своју понуду и потражњу за робама, производима и услугама. Овај сервис пружа могућност да означите линк до објаве за комерцијалне и маркетиншке активности. У складу је са модерним начином оглашавања и садржи изворни облик е-трговине.                                          
  • Практична настава еУговори – дигитални систем који прати активности извођења практичне наставе ученика у привредним друштвима. Овај систем користе средње школе и Министарство образовања и просвјете РС уз подршку коморског Центра за Дуално образовање и образовне политике;
  • Друштвене мреже - омогућена интеракција са привредницима, намијењенe пласирању информација широј јавности о активностима коморског система
            Фејсбук страница : Privredna komora Republike Srpske; Područna privredna komora Bijeljina   https://www.facebook.com/privrednakomorars  ;  https://www.facebook.com/ppkbijeljina 
            Фејсбук група : Наше је боље – Купујмо домаће https://www.facebook.com/groups/130972270341318
            Инстаграм страница: ppk_bijeljina ; nase je bolje https://www.instagram.com/ppk_bijeljina/
            ЛинкедИн страница: Privredna komora Republike Srpske https://ba.linkedin.com/company/privrednakomora-republikesrpske


Циљ презентације је представљање дигиталних могућности које је развила Привредна комора Републике Српске за оптимизацију и убрзавања пословних процеса и прилагођавање модерним технолошким процесима рада.




 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder