Састанак представника привредних друштава из сектора промета нафтом и нафтним дериватима са подручја Града Бијељина


У ППК Бијељина одржан састанак представника привредних друштава из сектора промета нафтом и нафтним дериватима са подручја Града Бијељина уз захтјев да се измјене одредбе Одлуке о радном времену угоститељских, занатско-предузетничких и трговинских објеката на подручју Града Бијељина које се односе на рад бензинских пумпи, а које забрањују трговину осталим асортиманом, изузимајући гориво.

15.01.2024.

У Подручној привредној комори Бијељина данас је одржан састанак представника привредних друштава из сектора промета нафтом и нафтним дериватима са подручја Града Бијељина.

Тема састанка била је анализа негативних ефеката на пословање ових привредних друштава који су изазвани доношењем Одлуке о измјенама и допунама Одлуке о радном времену угоститељских, занатско-предузетничких и трговинских објеката на подручју Града Бијељина (''Службени гласник града Бијељина'', број: 21/11, 11/14, 10/18 и 26/21), као и анализа ефеката иницијатива упућених Градској управи Града Бијељина за њену измјену с посебним освртом на иницијативу са захтјевом да се измјене одредбе које се односе на рад бензинских пумпи, а које забрањују трговину осталим асортиманом, изузимајући гориво.

Ова иницијатива упућена је испред Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, надовезујући се на претходне двије иницијативе које је Подручна привредна комора Бијељина упутила Градској управи Града Бијељина.

Директорица Подручне привредне коморе Бијељина Славица Марковић појаснила је да је састанак са привредницима који послују са нафтним дериватима организован на њихову иницијативу јер су од 2021. године незадовољни одлуком Града Бијељина о нерадној недјељи.

„Одбор дистрибутера нафте у децембру је покренуо ову иницијативу и упутио је захтјев Градској управи и градоначелнику да се стави ван снаге спорни дио одлуке о забрани рада недјељом. Одлука о нерадној недјељи донесена је током 2021. године. Више пута смо покретали иницијативу за промјену ове одлуке у дијелу који се односи на трговинске објекте. Привредници су нам се жалили да имају смањен промет због нерада недјељом. Поједини трговински центри који су имали велики промет недјељом,морали су смањити и број запослених радника. Видјели смо да је та радна недјеља негативно утицала на пословање привреде у Бијељини. Ми смо на овај састанак позвали и представнике Градске управе. Од њих до сада нисмо добијали никакве повратне информације о захтјевима привредника”, истакла је Славица Марковић, нагласивши да је створена помало парадоксална ситуација да радници који недјељом раде на бензинским пумпама могу точити гориво, а не могу вршити продају најобичнијих резервних дијелова за аутомобиле, као што су сијалице, што у крајњем случају може утицати и на безбједност у саобраћају.

Јовица Вујић, власник привредног друштва „Агротехника“ навео је примјер када купац недјељом, након што наточи гориво, тражи да купи и акумулатор за аутомобил, моторно уље или вјетробранско стакло.

„Долазимо у непријатне ситуације, тако да наш радник на бензинској пумпи не може продати ни сијалицу, нити било шта друго. Када су радници већ на радном мјесту, требало би да имају могућност да продају резервне дијелове за аутомобиле. Трошимо електричну енергију, загријавамо те просторије, а не можемо да продајемо робу из наших маркета недјељом. Логично би било да се омогући и трговински дио посла на пумпама недјељом, јер би свако раздвајање дјелатности значило изигравање прописа. Купац недјељом код нас купи бензин за моторну пилу, а не можемо му продати моторно уље за ту пилу. Јуче смо имали случај да је купац дошао да купи акумулатор јер му је аутомобил стао, а ми нисмо смјели да му га продамо. Међутим, без проблема је могао да наспе гориво јер је то законом дозвољено. То је један парадокс који је неприхватљив. Једно с другим је повезано. Губимо пуно и ми, а губе и купци који не могу недјељом да купе неопходну робу”, рекао је Јовица Вујић.

Састанком са представницима привредних друштава из сектора промета нафтом и нафтним дериватима са подручја Града Бијељина предсједавао је Стево Савић, предсједник Подручне привредне коморе Бијељина, а састанку су присуствовали и директорица ППК Бијељина Славица Марковић и секретар Савјета за трговину, угоститељство и туризам, финансијско-техничке и пословне услуге ППК Бијељина Жељко Видић.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder