Вестивал вина и традиционалних производа Источне Херцеговине ''Наше је боље''


Подручна привредна комора Бијељина и Удружење Херцеговаца “Јован Дучић” у Бијељини организовали су први Фестивал вина и традиционалних производа Источне Херцеговине “Наше је боље”, на којем се у Семберији представило 16 излагача.

26.01.2024.

Подручна привредна комора Бијељина и Удружење Херцеговаца “Јован Дучић” у Бијељини организовали су први Фестивал вина и традиционалних производа Источне Херцеговине “Наше је боље”, на којем се у Семберији представило 18 излагача.

Фестивал вина и традиционалних производа Источне Херцеговине под слоганом ''Наше је боље'' представља посебан пословни догађај који је поред гастрономског ужитка пружио простор и прилику за размјену искустава, престављање креативних пословних рјешења и успостављање нових пословних веза.

Предсједник Удружења Херцеговаца у Бијељини Спасоје Албијанић на отварању Фестивала истакао је потребу незаборава, односно очувања традиције, културе и обичаја завичаја, али и пословно повезивање и промоцију домаћих производа.

Стево Савић, предсједник Подручне привредне коморе Бијељина истакао је да је смисао Фестивала вина повезивање Херцеговине и Семберије, са идејом да се у току године сличан пројекат реализује и у Требињу, гдје би били представљени произвођачи из Семберије.

“Очекујемо пословне контакте, размјену добрих искустава и потенцирање на конзумацији домаћих производа што нам је никад потребније, јер у значајној мјери може подићи привредну активност у Републици Српској”, рекао је Савић.

Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине на отварању је изразио захвалност на организацији догађаја и истакао да овакви и слични догађаји представљају идеалну прилику за повезивање произвођача са љубитељима квалитетних производа, ресторанима, трговцима и потрошачима. 

​Потпредсједник Удружења Херцеговаца “Јован Дучић” у Бијељини Димитрије Ћеранић навео је у изјави новинарима да је Бог благословио вино и хљеб и да је симболика што је бијељински фестивал спојио Семберију као највећу житницу Републике Српске са Херцеговином као највећим винарским крајем у Српској.

Едукативни дио фестивала био је посвећен темама производње вина, квалитета, чувања, културе пијења, његовом карактеру и души,  брендирању и заштити географског поријекла домаћих производа која ће пружити увид у изазове и могућности с којим се суочавају произвођачи истовремено истражујући начине како унаприједити препознатљивост и заштитити аутентичност домаћих брендова. 
Учесници панел дискусије били су : 
1. Алексанар Матејић, директор винске галерије Вукоје Београд
2. Тијана Војновић, сомелијер и  представник винске Академије и асоцијације сомелијера  Републике Србије
3. Грујица Вицо,  професор Пољопривредног факултета универзитета у Источном Сарајеву
4. Веселин Дутина, директор Аграрног фонда Града Требиња и бренда Херцеговачка кућа
 
Модератор: Ведран Шкоро, предсједник удружења Херцеговаца Бањалука.

Догађају је присуствовао и градоначеник Зворника, Бојан Ивановић, начелници општина Братунац и Милићи, Лазар Продановић и Марко Савић, предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Здравко Маринковић, представници Привредне коморе Републике Српске, Подручне привредне коморе Требиње директори и представници институција, многобројни привредници и чланови Удружења Херцеговаца у Бијељини. 
Фестивал је привукао и велику медијску пажњу.


Посјетиоци су имали прилику да истраже разнолик свијет најбољих домаћих вина, најукусније хране по старим рецептима те да упознамо дио умјећа које су представили излагачи:  

Винарија Поповац
Подрум Аћимовић
Подрум Тарана
Винарија Достић
Винарија Вера
Винарија Вукоје
Винарија Секуловић
 Подрум Петијевић
Херцеговачка кућа
Подруми Тврдош
Подрум Ђелмо
 
Мљекара Перфето
Пољопривредно газдинство Влачић
Газдинство Драпић
Газдинство Медан
Газдинство Бранковић



 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder