Састанак са привредницима и туристичким организацијама из Лесковца и Лебана


У наставку привредне мисије одржан је састанак са представницима Туристичке организације Града Лесковца и Лебана, удружењима ''Лесковачки ајвар'' и ''Оригинал Србија''.

10.04.2024.

У наставку привредне мисије коју је организовала Подручна привредна комора Бијељина у Лесковцу и Лебану, одржан је састанак у просторијама РПК Лесковац са представницима туристичких организација Града Лесковца и Лебана, удружењима ''Лесковачки ајвар'' и ''Оригинал Србија''.
 
Како је истакао директор Регионалне привредне коморе у Лесковцу Горан Јовић, након братимљења града Лесковца и Бијељине 2018. године, ова асоцијација је прошле године потписала споразум о братимљењу са Привредном комором Бијељина, а ово је наставак успјешне сарадње коморског система Српске и Србије.

Јовић је додао да искуства Регионалне привредне коморе у Лесковцу везана за брендирање производа могу бити од велике помоћи Бијељини која се налази на подручју Семберије у Републици Српској која има доста сличности са југом Србије, прије свега у области пољопривредне производње.

На састанку са представницима туристичких организација Града Лесковца и Лебана, представници ТО Бијељина и ТО Власеница имали су прилику да сазнају више о туристичким потенцијалима југа Србије, као и да представе значајне манифестације и туристичку понуду сјевероисточног дијела Српске.
 
Срђан Маринковић, представник Подручне привредне коморе Бијељине истакао је да искуства Привредне коморе Лесковац итекако могу послужити да се брендирају и заштите поједини производи. Поред тога, истакао је важност унапређења туристичке понуде општине Власеница кроз изградњу ски центра ''Игришта'' што поред брзе цесте Бијељина – Соколац представља императив за опстанак овог дијела Републике Српске, што је Влада Републике Српске и препознала.

Радослав Остојић, савјетник градоначелника Бијељине, говорио је о потенцијалима у области културе и туризма, заједничким наступима на сајмовима, истичући пројекте као што је “Семберска кућа” који је повјерен Туристичкој организацији Бијељина на реализацију.

Жељко Видић, секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију ППК Бијељина подвукао је да је кључно да се прехрамбени и туристички потенцијали регије Бирча и Семберије обједине и на такав начин се представе европском тржишту. Овај простор и природно чини јединствену цјелину и само синергијом свих институција - Владе РС, градских и општинских управа са овог простора и Привредне коморе РС, огромни потенцијали ове регије могу се остварити на адекватан начин. Ова посјета, остварени контакти и размјена искустава представљају значајан корак у процесу реализације поменутих активности.

У оквиру састанка, начелници ресорних одјељења за пољопривреду општине Власеница и Града Бијељина разговарали су са представницима удружења ''Лесковачки Ајвар'' и ''Оригинал Србија'', чија је мисија промоција и заштита географског поријекла традиционалног лесковачког ајвара и других аутентичних производа из Србије.
Током састанка, разматране су могућности брендирања и заштите аутентичних производа из Власенице као што су производи од дивље јабуке, сријемоша и старе сорте кукуруза ''осмака'' који се традиционално узгаја на простору Бирча, као и производа из Семберије попут семберског купуса чији поступак сертификације се већ приводи крају, воћних ракија и меда.

Делегација из Бијељине је имала прилику да се информише о програмима подршке за брендирање, сертификацију квалитета и заштиту географског поријекла производа, а представници ова два удружења понудила су стручну помоћ и подршку колегама из Бијељине и Власенице.

Очекује се да ће резултати ових састанака допринијети даљем развоју заједничких пројеката и иницијатива које ће унаприједити економску и туристичку сарадњу између ова два региона.

 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder