Приједлог мјера подршке привреди са циљем ублажавања посљедица утицаја вируса корона на привреду РС


ПКРС доставила предсједнику Владе РС Радовану Вишковићу допис у којем су наглашена питања која се морају хитно рјешавати у циљу ублажавања посљедица утицаја вируса корона на привреду

20.03.2020.

Privredna komora Republike Srpske dostavila je predsjedniku Vlade Republike Srpske, Radovanu Viškoviću, dopis u kojima je naglašeno nekoliko bitnih pitanja koja se moraju hitno rješavati i mjera koje se moraju u najkraćem mogućem roku definisati, u cilju ublažavanja posljedica uticaja virusa korona na privredu Republike Srpske.

1) Formiranje fonda za podršku privredi i oporavku od negativnih posljedica uticaja virusa korona

Sve zemlje pogođene virusom korona formirale su fond za podršku privredi za saniranje šteta izazvanih virusom korona i odvojile sredstva u tu svrhu. Naša privreda suočena je sa ogromnim problemima koji se odnose na smanjenje obima posla, zabranu obavljanja djelatnosti zbog uslova vanredne situacije, ograničenja rada, komplikacija u oblasti izvoza i uvoza, pitanja statusa zaposlenih itd.

Shodno izloženom, predlažemo omogućavanje podrške privredi u dvije faze:

1a) podrška usmjerena na održavanje postojećih proizvodnih kapaciteta, privrednih subjekata koji obavljaju djelatnost u uslovima vanredne situacije i koji snabdjevaju domaće tržište neophodnim robama i uslugama;

1b) podrška privredi nakon sumiranja nastale štete, odnosno dobijanja egzaktnih informacija o iznosu štete koju su pretrpili privrednici.

2) Hitno rješavanje statusa zaposlenih u privrednim društvima kojima je zabranjen rad i privrednim društvima koja rade na minimumu poslovnog procesa

U ovom pitanju pojavljuju se najmanje tri kategorije zaposlenih: status zaposlenih u privrednim subjektima kojima je potpuno zabranjen rad; status zaposlenih koji su u kućnoj izolaciji zbog zaraženosti ili sumnje na zaraženost virusom korona; status zaposlenih koji su na „prinudnom“ odsustvu zbog smanjenog kapaciteta na minimum poslovnog procesa.

Vlade zemalja pogođenih virusom korona već su donijele mjere prema kojima država preuzima obezbjeđivanje plata za navedene kategorije zaposlenih u privrednim društvima u privatnom sektoru.

Odgovor na ovo pitanje mora se hitno iznaći kako bi privrednici mogli napraviti svoje planove rada u vanrednim okolnostima.

3) Obezbijediti oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa upravo zbog okolnosti u kojima privreda ne radi ili radi na minimumu poslovnog procesa.

4) Obezbijediti reprogramiranje obaveza po osnovu kredita u komercijalnim bankama svim privrednim subjektima suočenim sa problemima izazvanim virusom korona.

5) Sve odluke/zaključci/naredbe Vlade RS i drugih nadležnih organa, koje se odnose na regulisanje stanja u uslovima vanredne situacije i/ili donesene na osnovu prijedloga Kriznog štaba moraju odmah biti objavljene na internet stranici Vlade RS i u Službenom glasniku Republike Srpske kako bi se izbjegle netačne i neprovjerene informacije.

6) Stvoriti uslove za orjentisanje domaćih proizvodnih kapaciteta u proizvodnju zaštitnih sredstava (maski, odijela, rukavica) i sredstava za defnfekciju.

Komora nastavlja da prikuplja informacije kako bi obezbijedila neophodne uslove za saniranje posljedica virusa korona, zbog čega očekujemo konstantnu komunikaciju nadležnih organa, prije svega Kriznog štaba sa Komorom.

Sve informacije o konkretnim problemima koje budu dostavljene Područnoj privrednoj komori Bijeljina ili Privrednoj komori Republike Srpske, istog dana će biti proslijeđene Kriznom štabu za praćenje stanja u privredi Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem.

Takođe, podsjećamo privredna društva da ispune online anketu koju je PKRS pripremila za domaće privrednike koji su suočavaju sa teškoćama u poslovanju prouzrokovanim širenjem virusa korona. Anketu možete ispuniti na sljedećem linku: https://eankete.com/sr/anketa/166/korona

Molimo Vas da nam dostavite sve relevantne informacije putem sljedeće e-mail adrese: info@bn.komorars.ba ili putem telefona 055/240-460.


 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder