Посјета компанијама „СТЕKО ЦЕНТАР“ и „МЉЕКАРА ДУЛЕ“


Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Анто Гајић и директор Славица Марковић обишли су погоне фирме Стеко центар и Мљекара Дуле.

20.02.2020.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Anto Gajić i direktor Slavica Marković obišli su pogone firme Steko centar i Mljekara Dule.

Tom prilikom razgovarali su sa najvišim rukovodstvom o problemima, potencijalnim poljima za pronalaženju rješenja i proizvodnim kapacitetima firme.

Predsjednik komore naglasio je da je Steko centar preduzeće koje bilježi konstantan napredak i rast i da se može svrstati u red najboljih preduzeća u drvoprerađivačkoj industriji i proizvodnji niskoenergetskih kuća u državi. Istakao je da Komora smatra da nije prihvatljivo da domaći prerađivači iz oblasti drvne industrije, na području regije, koji imaju visok stepen finalizacije proizvoda u obliku montažnih kuća ili namještaja uvoze drvo iz Austrije i drugih zemalja dok se istovremeno iz Srpske izvozi oblovina. Da bi se spriječilo to, ali i priče o malverzacijama u Šumama Srpske, rješenje se vidi u poštovanju standarda. Područna privredna komora Bijeljine predlaže i da se mjesečno ili tromjesečno održavaju sastanci prerađivača i Komore sa Šumama Srpske kako bi se provjerilo da li se poštuju sklopljeni ugovori i gdje su problemi.

Pogon preduzeća za preradu mlijeka Mljekara Dule koja broji preko tri stotine kooperanata, od kojih svakodnevno otkupljuje 11.000 litara svježeg, sirovog mlijeka čiji se proizvodi mogu se naći u skoro svim gradovima i regijama Republike Srpske, kao i u federalnom dijelu Bosne i Hercegovine i području Brčko distrikta.

Direktor PPK Bijeljina Slavica Marković istakla je značaj subvencija koje daje Vlada Republike Srpske u sektoru mljekarstva jer je porastao broj muznih grla u prethodnih nekoliko godina. Na sastanku je bilo riječi o zakonskim podsticajima u poljoprivredi, što bi proizvođačima dodatno pomoglo u razvojnim projektima i obezbjedilli izvjesnost investicija.
Takođe, najčešće pritužbe odnose se na brojne namete u obliku taksi, doprinosa, koji su često su nevidljivi za državu, ali odnose mnogo novca i sprečavaju proširenje proizvodnje, a snaže adminsitraciju i neprivredne djelatnosti.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder