У Бијељини одржан 18. Међународни сајам пољопривреде ИНТЕРАГРО 2019


У Бијељини је од 20. до 22. септембра одржан 18. Међународни сајам пољопривреде ИНТЕРАГРО 2019 на којем је учествовало преко 160 излагача.

24.09.2019.

У Бијељини је од 20. до 22. септембра одржан 18. Међународни сајам пољопривреде „Интерагро 2019". На сајму се представило 164 излагача из БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе, Аустрије, Италије и Турске.
 
Посјетиоцима и гостима прије отварања Сајма обратили су се предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, изасланик градоначелника Бијељине и замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Предраг Јовић, предсједник Организационог одбора сајма и помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Зоран Малетић, директор предузећа „Град" Славиша Цацановић и директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.
 
Сајам је званично отворио предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић који је истакао да Српска у овој години има пет одсто раста пољопривредне производње и прихода из пољопривреде у односу на претходну годину.
 
- Пољопривреда је једна од развојних шанси Републике Српске у којој 140.000 домаћинстава остварује приход у овој области, а 40.000 домаћинстава је регистровано као пољопривредна газдинства - нагласио је Вишковић на отварању Сајма. Премијер је навео и да кроз три стуба улагања у пољопривредну производњу Република Српска ове године издваја 190 милиона КМ.
 
- Очекујемо да пољопривреда у будућности буде у још бољој позицији, а сада је већ један од главних стубова развоја Републике Српске - поручио је Вишковић. Он је изразио наду да ће, уз велику подршку Привредне коморе Војводине, Пољопривредни сајам у Бијељини баштинити добра искуства утицајног Новосадског сајма.
 
Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић указао је на велику подршку Владе пољопривреди, истичући да је улагање у овај природни ресурс улагање у снажну Републику Српску.
 
Предсједник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић је на отварању истакао да овај сајам доприноси јачању привредне сарадње и стварању амбијента за брже контакте међу партнерима у региону.
 
Пољопривредним произвођачима неопходна су средства за капитална улагања истакао је Предраг Јовић, изасланик градоначелника Бијељине и замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ, закључивши да се она могу обезбиједити једино преко претприступних фондова Европске Уније.
 
- Градска управа је препознала овај модел и предузела конкретне кораке тако што је отворила канцеларију у оквиру градског Аграрног фонда која је на располагању пољопривредним произвођачима, како би могли конкурисати за та средства. У прошлом позиву грант у износу од 100.000 КМ из ИПА фонда добио је пољопривредни произвођач из Доњег Црњелова. У наредној години пољопривредници ће моћи конкурисати за средства из предприступних фондова у износу од 30 милиона евра - најавио је Јовић.
 
Он је подсјетио да је Градска управа препознала начин повезивања примарне пољопривредне производње и прехрамбене индустрије и због тога, заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, учествује у суфинасирању и формирању кластера.
 
- Такође, заједно са ресорним министарством реализујемо пројекат изградње система за наводњавање у Доњем Црњелову на 511 хектара пољопривредног земљишта, чија је укупна вриједност скоро четири милиона КМ. Из градске касе биће издвојено 15 одсто средстава, док ће преостали износ финасирати Влара Републике Српске - додао је Јовић.
 
Предсједник Организационог одбора сајма и помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Зоран Малетић је указао на значај аграра у Српској и региону, као и потребу да сајамске манифестације буду креатор пословне будућности.
 
- Сајам је мјесто за промоцију најновијих достигнућа у агробизнису, јер се треба стално прилагођавати новинама и потребама пољопривредника - навео је Малетић.
 
Директор бијељинског предузећа "Град" Славиша Цацановић изјавио је да постоји намјера да садашњи сајамски простор у граду прерасте у мастер-центар.
 
Сајам је током првог дана посјетио и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић, који је приликом посјете поручио да Семберија као највећа житница Српске заслужује сајамску манифестацију оваквог типа.
 
Сајам је посјетила и делегација пољопривредног сајма у Бјеловару, највеће сајамске манифестације у Хрватској. Током посјете је договорено партнерство са Градом Бјеловар, у организацији сајма „Интерагро“ 2020. године.
 
Сајам „Интерагро 2019“ је током три дана трајања посјетило преко 10 хиљада људи.
 
Организатор Међународног сајма пољопривреде "Интерагро" у Бијељини је предузеће "Град", овогодишњи партнери су били Привредна комора Војводине и Привредна комора Републике Српске, а покровитељи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Град Бијељина.
 
Подручна привредна комора Бијељина је и ове године учествовала на сајму, заједно са Спољнотрговинском комором БиХ, Привредном комором Републике Српске, Привредном комором Федерације БиХ и Привредном комором Брчко Дистрикта на јединственом коморском штанду.
 
Коморски штанд посјетио је и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, који је о привредним актуелностима разговарао са предсједником Привредне коморе Републике Српске Борком Ђурићем, потпредсједником Привредне коморе Републике Српске Михајлом Видићем, предсједником Подручне привредне коморе Бијељина Антом Гајићем, предсједником Подручне привредне коморе Бањалука Гораном Рачићем, замјеником генералног секретара Спољнотрговинске коморе БиХ Здравком Маринковићем и водитељем центра за међународну и сарадњу са ЕУ фондовима Привредне коморе Федерације БиХ Емиром Пашићем.
 
Интензивна сарадња између Привредне коморе Војводине и Привредне коморе Републике Српске која се развија од тренутка када је у Бијељини потписан споразум о сарадњи, добила је своју потврду и на овогодишњем сајму.
 
- Кроз нашу активност ствара се једна квалитетна мрежа привредника и ствара се квалитетан амбијент како бисмо задовољили њихове интересе, захваљујући прије свега изванредној сарадњи између Влада АП Војводине и Републике Српске и сарадњи између Привредних комора Војводине и Републике Српске, заједно са Подручним коморама која је на највишем нивоу - истакао је предсједник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић приликом посјете јединственом коморском штанду.
 
- Ми настојимо већ неколико година да привучемо што већи број излагача из Војводине и Србије и успијевамо у томе, због чега нам је изузетно драго. Мислиимо да је ово прилика да се привредници двије земље зближе, упознају и договоре се о заједничким циљевима у будућности - поручио је предсједник Подручне привредне коморе Бијељина, проф. др Анто Гајић.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder