Одржан инфо дан о сету закона о платама


Привредна комора препознала потребу одржавања низа инфо дана са представницима ресорних министарстава, Пореске управе и привреде

10.08.2018.

Privredna komora Republike Srpske-Područna privredna komora Bijeljina, u saradnji sa Ministarstvom finansija RS, organizovala je info dan zbog izmjena zakonodavnog okvira u oblasti rada, poreza na dohodak, definicije i obračuna plate.

Komora je prepoznala potrebu da se o temi izmjena ovog zakonodavnog okvira održi niz info dana sa predstavnicima resornih ministarstava, Poreske uprave i privrede.

Cilj info dana bio je da se razjasne postojeće dileme i nejasnoće, prije svega kada je riječ o određenim obrascima, na koji način, šta i kako prijaviti, koji su rokovi koji moraju biti ispunjeni, kao i obaveze koje iz svega toga proizilaze.

Komplikaciju privrednicima, između ostalog, predstavlja i to što se plata sastoji iz varijabilnog dijela, odnosno zavisi od radnog učinka radnika i pojavljuju se dileme tehničke prirode, prilikom njenog obračuna.

Vlada Republike Srpske, rečeno je, opredijeljena da svim zaposlenim u Srpskoj u jednakom iznosu poveća plate, bez obzira na njihovu visinu, što će biti sprovedeno promjenom načina ugovaranja plata.

Uvođenje novog načina ugovaranja plata, koja je uvećana za svakog radnika za 30 KM, dovelo je do određenih promjena Zakona o radu, i zbog toga je potrebno raditi nove anekse ugovora.

Izmjenom Zakona o porezu na dohodak povećan je neoporezivi dio, odnosno lični odbitak koji sada iznosi 500 KM. Sve plate ispod 500 KM nisu uopšte oporezovane porezom na dohodak ,rekla je Popovićeva.

Ona je podsjetila je da je ovo povećanje plata na teret republičkog i budžeta lokalnih zajednica, u iznosu od oko 80 miliona KM, što jasno ukazuje na finansijsku stabilnost budžeta.

Nakon Banjaluke i Bijeljine info dan biće održan u Trebinju, Istočnom Sarajevu. i Prijedoru.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder