Пољопривредним произвођачима 28.000.000 евра бесповратних средстава у оквиру програма подршке Владе Мађарске привреди РС


Представљен заједнички пројекат Влада РС и Мађарске у оквиру којег ће заинтересовани пољопривредни произвођачи моћи да аплицирају за бесповратна средства при набавци пољопривредних машина, опреме и алата мађарских произвођача. Минималан износ субвенција је 2.500, а максималан 25.000 евра по једном захтјеву, односно 70 % вриједности купљене механизације.

18.08.2022.

У сриједу, 17. августа 2022. године, у препуној сали хотела Дрина у Бијељини, одржана је презентација Фондације за одржив развој Републике Српске „Progressus“. Представљен је заједнички пројекат Влада Републике Српске и Мађарске у оквиру којег ће заинтересовани пољопривредни произвођачи моћи да аплицирају за бесповратна средства при набавци пољопривредних машина, опреме и алата мађарских произвођача. Презентација је реализована у организацији Аграрног фонда Бијељина.

Минималан износ субвенција је 2.500, а максималан 25.000 евра по једном захтјеву, односно 70 % вриједности купљене пољопривредне механизације и опреме произведене у Мађарској. Држава Мађарска је за први круг помоћи пољопривредницима у Републици Српској припремила 28.000.000 евра бесповратних средстава.

Конкурс за добијање субвенција ће почети 01. септембра и трајаће до 15. октобра текуће године, а рок за реализацију одобрених средстава субвенција је 30. септембар 2023. године.

„Оваква Фондација постоји у Србији већ 6 година и преко ње српски пољопривредници успјешно занављају механизацију,“ истакао је Златан Лазаровић, директор Аграрног фонда Бијељина.

„Канцеларија Фондације за одрживи развој „Progressus“ и канцеларија Представништва мађарских произвођача механизације ће од 01.09.2022. године почети са радом на адреси Јована Дучића бр. 9 (преко пута Саборне цркве на Лединцима) и ту ће пољопривредници добијати све информације о овом програму. Стручну помоћ за аплицирање ће пружати Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у својој канцеларији у бијељинском насељу Интергај и Аграрни фонд Бијељине од 01.09.2022. године. Такође ћемо радити на развијању мреже стручне помоћи преко удружења пољопривредника и земљорадничких задруга,“ рекао је Лазаревић.

У име Подручне привредне коморе Бијељина презентацији је присуствовао Жељко Видић, секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder