ППК Бијељина на Међународном сајму шљиве, воћних ракија и меда у Угљевику


У организацији Агенције за развој малих и средњих предузећа општине Угљевик на Градском тргу у Угљевику одржан је 11. међународни сајам шљиве, воћних ракија и меда.

22.08.2022.

У организацији Агенције за развој малих и средњих предузећа на Градском тргу у Угљевику одржан је 11. међународни сајам шљиве, воћних ракија и меда.

Са више од милион стабала углавном шљиве, јабуке, кајсије и трешње, ово мјесто је познато по производњи и извозу воћа првокласног квалитета, а највише шљиве. На подручју општине Угљевик евидентирано је око 1.300 пољопривредних газдинстава.

- Шљива је извозни бренд Подмајевице - изјавио је начелник општине Угљевик Василије Перић на Међународном сајму шљиве, воћних ракија и меда, који је у том граду окупио око 90 излагача из земље и иностранства. Он је напоменуо да је Угљевик познат по угљу, Филипу Вишњићу, хармоници, музици, али је захваљујући климатским условима, добрим и вриједним домаћинима познат и по шљиви.

– Угљевик је највећи произвођач и извозник овог „плавог злата“ на просторима Републике Српске, а срећан сам што смо повећали обим производње – рекао је Перић на 11. сајму, који се одржава на градском тргу у тој подмајевичкој општини.

Он је додао да је Угљевик 75 одсто рурална општина и да је локална власт препознала неопходност да улаже у руралне дијелове, те нагласио да је Угљевик, према подацима за 2020. и 2021. годину, остварио пораст прихода од седам одсто, а за 54 одсто раст извоза.

Начелник је оцијенио да је данашњи сајам показао најљепше лице Угљевика, а то су вриједни домаћини који су промотери домаћих производа.

Организатаор Сајма је локална агенција за развој малих и средњих предузећа. Оцијењено је 190 узорака шљиве и 63 узорка меда, а најуспјешнијим излагачима додијељене су награде, пехари и захвалнице.

У име Подручне привредне коморе Бијељина, Сајму је присуствовао секретар Савјета за пољопривреду, водопривреду и прехрамбену индустрију Жељко Видић.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder