Предсједник ППК Бијељина Стево Савић на отварању 6. међународног привредног сајма "EXPO-RUSSIA SERBIA 2022"


Међународни привредни сајам "EXPO-RUSSIA SERBIA 2022" и Београдски пословни форум трајаће до 9. септембра у Конгресном центру "Metropol Palace" у Београду.

08.09.2022.

Међународни привредни сајам "EXPO-RUSSIA SERBIA 2022", који је највећа изложба руско – српске економске сарадње, отворен је свечаном церемонијом у хотелу "Metropol Palace" у Београду у сриједу, 7. септембра.

Скуп коме су присуствовали привредници и званичници Србије, Русије и Републике Српске отворио је амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан – Харченко, који је у свом обраћању истакао да овај сајам, чије је одржавање постало традиционално, доприноси контактима и промоцији заједничких, перспективних пројеката.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију и потпредсједница Владе Републике Српске Сребренка Голић рекла је да Република Српска јача економску, пословну и пријатељску сарадњу са Руском Федерацијом и земљама евроазијског блока, те да су сви страни инвеститори једнаки са домаћим, а да је Република Српска сигурно мјесто за инвестирање са изузетним природним ресурсима и квалификованом радном снагом.

Голићева је навела да је стратешко опредјељење Републике Српске да створи пословно окружење које ће повећати конкурентност домаће привреде, те да формира такав економски систем у којој ће производња у Републици Српској бити исплатива, а извоз производа на страна тржишта приоритет.

Она је исказала увјерење да ће након ове изложбе сарадња бити још чвршћа и довести до нових уговора и реализације заједничких конкретних пројеката.

Међународни привредни сајам "EXPO-RUSSIA SERBIA 2022" и београдски пословни форум трајаће до 9. септембра у Конгресном центру "Metropol Palace".

На сајму учествују велика, средња и мала предузећа, а представљене су и изложбене поставке региона Русије, Босне и Херцеговине и других земаља југоисточне Европе.

Тематске секције које сајам обухвата су: енергија и технологије за уштеду енергије, рударство, машиноградња и металургија, ваздушни и жељезнички саобраћај, грађевинарство, индустрија нафте и гаса...

Током претходних пет година на овој манифестацији потписано је више од 300 међународних уговора са циљем проширења трговинско - економских односа између Русије и Србије на основу Споразума о слободној трговини, као и интензивирања трговинских аранжмана са сусједним земљама.

Сајам и пословни форум организују компанија „Зарубеж - Експо“ из Русије и Привредна комора Србије, а одржавају се под покровитељством Трговинско - индустријске коморе Руске Федерације и уз подршку државних институција Русије и Србије, као и „Руског дома“ у Београду.

Слична манифестација се у октобру одржава у Јерменији, а на преласку новембра у децембар и у Вијетнаму.

За привреднике из Републике Српске ово је била прилика да руском тржишту представе своје производе и договоре нове послове, а запажене наступе су имали "Лада - ауто" из Бањалуке и "Алумина" д.о.о. Зворник.

Видео: Радио телевизија Републике Српске

 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder