Радно-консултативни састанак са привредницима: Приједлози за унапређење пословног амбијента


Рјешавање проблема недостатка радне снаге, дигитализација и технолошко осавремењавање привреде и реформа јавног сектора кључни циљеви које је Привредна комора Републике Српске поставила у припреми програма економских реформи у Српској до 2025. године.

14.10.2022.

“Рјешавање проблема недостатка радне снаге, дигитализација и технолошко осавремењавање привреде и реформа јавног сектора кључни су циљеви које је Привредна комора Републике Српске поставила у припреми програма економских реформи у Српској до 2025. године”, изјавио је предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Стево Савић на радно-консултативном састанку са привредницима са подручја ППК Бијељина који је у четвртак одржан у Етно селу Станишићи у циљу презентације досадашњих активности и Приједлога мјера Привредне коморе Републике Српске за Програм економских реформи за период од 2023. до 2025. године.

Предсједник Савић је истакао да се на оваквим састанцима представљају активности Коморе у овом процесу како би се кроз дијалог препознали социо-економски изазови који оптерећују привреду и како би се повећао утицај пословне заједнице на креирање кључних програмских докумената.

Директор Подручне привредне коморе Бијељина Славица Марковић рекла је новинарима у Бијељини да се проблем недостатка радне снаге јавља због миграције, негативног природног прираштаја, али и начина образовања у коме недостаје интерес за стручна занимања.

“Једна од мјера коју заговарамо је да се смање порези и доприноси на нова запошљавања, такве мјере већ имају Србија и Црна Гора, као и да се кроз самозапошљавање дају прилике младима да оснују своја предузећа”, истакла је Марковићева и истакла значај обављања практичне наставе у привреди.

Приједлог је и да се побољшање квалификационе структуре радника остварује кроз стална унапређења на пољу средњошколског стручног образовања кроз његову модернизацију и усклађивање са потребама тржишта рада. Посебан акценат стављен је на увођење предмета „Предузетништво“ у средње школе.

Бијељински привредник Ђорђе Славињак истакао је да од Привредне коморе РС очекује активније учешће у рјешавању проблема пословне заједнице, као и да она буде стална спона са Владом Републике Српске и локалном заједницом како би се унаприједио друштвени амбијент и створили што бољи услови за рад.

У име Подручне привреднe коморe Бијељина састанак са привредницима су водили предсједник Стево Савић и директор Славица Марковић.


 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder