Регионални скуп задруга и задружних савеза „Размјена искустава и добрих пракси у развоју задружног сектора“ одржан у Бијељини


У Бијељини је 5. јула одржан регионални скуп пољопривредних задруга и задружних савеза са фокусом на промовисање позитивних примјера и разматрање изазова са с којима се суочавају.

06.07.2023.

У Бијељини је 5. јула одржан регионални скуп пољопривредних задруга и задружних савеза са фокусом на промовисање позитивних примјера задруга и разматрање изазова са с којима се суочавају. На скупу су присуствовали представници ресорних министарстава пољопривреде Србије и Републике Српске, Привредне коморе Републике Српске, Пољопривредних задружних савеза Србије, Војводине и Републике Српске, као и представници успјешних задруга.

Циљ скупа био је да се инспиришу остале задруге кроз представљање позитивних примјера, размјене искустава и идеја, као и расправа о изазовима као што су финансијски приступ, образовање, тржишна конкуренција и оснивање нових задруга. Панел дискусије су се фокусирале на маркетиншке стратегије, брендирање и сарадњу међу задругама.

Скуп је успјешно промовисао позитивне примјере и пружио подршку пољопривредним задругама. На крају истог, усвојена је декларација која је поставила смјернице за даљи развој задруга у пољопривредном сектору.

У име Привредне коморе Републике Српске скупу је присуствао секретар Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије Драган Шепа, док је Подручну привредну комору Бијељина на скупу представљао секретар Савјета за пољопривреду и прехрамбену индустрију Жељко Видић.

Такође, имајући у виду да је на пољопривредним површинама у Семберији, највећој житници у Републици Српској, жетва у току, представници Удружења пољопривреде и прехрамбене индустрије Привредне коморе Републике Српске и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске посјетили су пољопривредно добро „Семберија“ и са директором Бранимиром Андрићем присуствовали жетви пшенице и уљане репице.

Према ријечима директора Андрића просјечан принос пшенице је око 4,5 тоне по хектару, а уљане репице око 3 тоне. ПД „Семберија“ је привредно друштво које обрађује око 3.000 ха пољопривредног земљишта, а поред ратарства делатности су и тов јунади и узгој музних грла за производњу млијека. Тренутно је запослено 100 радника, а жетва се одвија са најмодернијом пољопривредном механизацијом.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder