ППК Бијељина посјетила Pass д.о.о.


Почела производња за свјетски бренд Тесла

18.10.2023.

У Њемачкој фабрици Pass, која послује у Семберији, почела је производња дијелова за свјетски познати бренд возила Тесла. Дијелови би ускоро требало да крену према Берлину, гдје ће бити вршена финална уградња у аутомобиле, рекао је директор ове фабрике Радо Малетић, у разговору са директором Подручне привредне Коморе Славицом Марковић и секретаром савјета Весном Стојановић.

Подручна привредна Комора у Бијељини изразила је пуну спремност за помоћ и координацију у вези потреба ове фабрике, која је одличан примјер сталног ширења обима производње, али и њене модернизације, и у којој се увелико захуктавају не само са производњом дијелова за Теслу него и у реализацији низа развојних пројеката.

“Треба нам мало времена да проведемо значајно унапређење производње. У питању је роботска машина која производи шест врста производа, која је потпуно компјутерски аутоматизована и склапа све позиције. Она ће значајно убрзати процес производње и повећати капацитет рада. За њену контролу треба ангажовати четири радника, а сама мијења 50 људи у процесу, “рекао  је Малетић.
 
У привредном друштву Pass још бораве стручњаци из Кине, који са радницима фабрике Pass усавршавају детаље управљања и аутоматизације машина, али ће, након што се ускоро врате у Кину, домаће снаге у потпуности преузети све задатке.

Ово привредно друштво запошљава око 1100 радника и организује производњу на око 23 000 метара квадратних, а у плану је градња још 14 000 метара квадратних. Pass има проблем недостатка радне снаге због чега је најављена аутоматизација послова неопходна.
 
У овом тренутку Passu недостају инжењери машинске струке који би контролисали достигнути степен аутоматизације рада и радили на његовом унапређењу, али учествовали и у другим областима модернизације рада.
 
Pass, поред дијелова за Теслу, израђује дијелове и за Порше, Јагуар, Фолксваген, Ауди, Волво, Мерцедес и друге свјетски познате брендове.
 
Када је ријеч о производњи дијелова за Теслу, у Pass је из тог гиганта стигла посебна машина вриједна непуних 1,4 милиона евра (око 2,7 милиона марака). Нијемац је купио ту машину и довезао је у Бијељину. Она прави разне врсте производа, укључујући и цјевчице, испричао је Малетић.
 
Славица Марковић, директор Подручне привредне коморе Бијељина, каже да је производња дијелова за Теслу значајна не само за овај град, него Републику Српску и БиХ.

“И за Семберију, за нашу регију и Републику Српску је изузетно значајно да привредници из Њемачке увиде да се и на овом простору може успјешно пословати, да можемо обезбиједити све потребне услове за ефикасан рад и, у пословном смислу, изузетно пријатељско окружење. Власници Pass-а су показали предузетнички дух и иницијативу и на нама је да помогнемо. У априлу мјесецу ове године обратили су нам се  иницијативом за изградњу раскрснице на магистралном путу који пролази поред фабрике. Комора Бијељина се ангажовала са Путевима Републике Српске, и координисала потезе са Министарством саобраћаја и веза, Одјељењем за стамбено комуналне послове и заштиту животне средине да се раскрсница и неометан прилаз и изгради раскрсница и неометан прилаз фабрици“, нагласила је Марковић.

Pass, иако производи аутомобилске дијелове за страно тржиште и остварује значајне пословне успјехе није наишао на слух надлежних институција.

“Након ангажовања Подручне привредне коморе у Бијељини, Путеви РС су прихватили иницијативу за саобраћајно уређење, уз обавезу Града Бијељине да изради потребну документацију. Уложићемо даље напоре да се тај пројекат што прије реализује”, али не само он него и други које било Pass, било које друго привредно друштво које је члан  Коморе, јер смо им увијек на услузи и радује нас и успјешна координација и успјех у рјешавању проблема и стварање окружења за боље пословање и запошљавање људи, остварење већег бруто производа Српске,” закључила је директор ППК Бијељина Славица Марковић.
 
 

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder