У Бијељини одржани Дани осигурања Републике Српске


Други "Дани осигурања Републике Српске" - ДОРС 2023 одржани су 19. и 20. октобра 2023. године.
На ДОРС-у 2023 су учествовали водећи стручњаци из подручја осигурања и повезаних индустрија и фокус је био на актуелним темама и изазовима са којима се осигуравајуће компаније сусрећу, као и на иновацијама и технолошком напретку у области осигурања. 

23.10.2023.

Други "Дани осигурања Републике Српске" - ДОРС 2023 одржани су 19. и 20. октобра 2023. године у Етно селу Станишићи у Бијељини.
На ДОРС-у 2023 су учествовали водећи стручњаци из подручја осигурања и повезаних индустрија и фокус је био на актуелним темама и изазовима са којима се осигуравајуће компаније сусрећу, као и на иновацијама и технолошком напретку у области осигурања. 

На самом почетку учесницима се обратио Бојан Поповић, предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање Привредне коморе Републике Српске, који је истакао да су данашње околности у којима послују осигуравајућа друштва у Републици Српској, али и у читавом региону, изазовне
„Сектор осигурања Републике Српске успио је да одоли свим изазовима, упркос сложеним политичко економским околностима у земљи и региону које утичу на његов рад“, рекао је Бојан Поповић током отварања друге конференције Дани осигурања Републике Српске ДОРС 2023.

Срђан Амиџић министар финансија и трезора БиХ је казао да сектор осигурања полако заузима мјесто које му припада и које засигурно заслужује.

„У данашње вријеме економски живот модерне државе, нарочито тржиште капитала, генерално живот заједнице је незамислив без сектора осигурања и услуга које тај сектор пружа“, рекао је Амиџић.

Амиџић је нагласио да је убјеђен да је сазрело вријеме да друштва за осигурање која послују у БиХ сагледају позитивна искуства колега из региона, посебно из Републике Србије, те да заједно са законодавцем и регулаторним институцијама дођу до оптималних рјешења која могу да унаприједе сектор осигурања.

Драженка Јањанин директор Агенције за осигурање РС је навела да тржиште осигурања РС карактерише изразито висока конкуренција, са израженом концентрацијом у групи до пет одсто тржишног учешћа (17 друштва), при чему постоји системски утицај друштава  до 10 одсто (6 друштва) тржишног учешће – односно укупно 23 друштва су у зони до 10 одсто тржишног учешћа и они представљају  87% тржишта.

Како је рекла само једно друштво има учешће веће од 10 одсто, док ни једно није у зони преко 15 одсто.

„Са друге стране у државама региона можемо виђети да је ситуација супротна, доминирају друштва с појединачним учешћем већим од 10 одсто или 15 одсто, а чије заједничко учешће на тржишту је преко 70 одсто или 80 одсто“, прецизирала је Јањанин. 

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Стево Савић истакао је да немамо добар регулаторни оквир који је дозволио да имамо овакву конкуренцију .

- Ми у Привредној комори сматрамо да би требало радити у том правцу и да се направи процјена како би се на неки начин дошло до укрупњавња друштава за осигурање - додао је Савић.

Према подацима Привредне коморе, на подручју Српске дјелује 14 осигуравајућих друштава са сједиштем у Републици Српској и девет филијала са подручја Федерације .Чак 50 одсто премија осигурања је из ауто-осигурања, што је, како наводе, неповољан показатељ пословног статуса домаће индустрије осигурања.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder