Први сајам предузетништва жена у Републици Српској


Туристичка агенција Happy travel из Бијељине међу педесет учесника сајма

15.11.2019.

Turistička agencija Happy travel iz Bijeljine, jedna od vodećih turističkih agencija u Republici Srpskoj, učestvovala je na Prvom sajmu preduzetništva žena u Republici Srpskoj. Sajam koji je organizovala Privredna komora Republike Srpske u okviru projekta „PPŽRS-Podrška preduzetništvu žena Republike Srpske“, održan u Kamenoj kući tvrđave Kastel u Banjaluci, okupio je pedeset izlagača i bio prilika da vlasnik Agencije Happy travel Maja Antić razmijeni iskustva i ideje za dalje uspješno poslovanje.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je zvanično otvorila Sajam, istakla je da žene poslovnom inicijativom i aktivizmom učestvuju u ukupnom razvoju Srpske.

– Veoma je značajno što imamo strane donatore koji prepoznaju ovakve stvari, kao što je značajno i da donosimo zakonska rješenja, strategije i da postoji dobra saradnja preduzetnica sa institucijama Srpske i Privrednom komorom – rekla je novinarima Cvijanovićeva i izrazila uvjerenje da će ovaj sajam postati tradicionalan.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević naglasio je da je u Srpskoj usvojena Strategija razvoja ženskog preduzetništva do 2023. godine.

– Time smo sistemski podržali razvoj ženskog preduzetništva. Cilj nam je unapređenje ove djelatnosti, odnosno bolje povezivanje preduzetnica i kvalitetnija finansijska podrška njihovim projektima – rekao je Petričević.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže da je ova komora 2010. godine prepoznala značaj žena u preduzetništvu i osnovala Savjet za žensko preduzetništvo.

– Pružamo institucionalnu podršku razvoju ženskog preduzetništva u Republici Srpskoj. U ukupnom privrednom sistemu u Srpskoj žene učestvuju sa 30 odsto, a u svojim firmama zapošljavaju 17 odsto radne snage – rekao je Račić.

Direktor Agencije za razvoj preduzeća /EDA/ Zdravko Miovčić rekao je da se ulaže ogromna energija u razvoj preduzetništva žena, što je od izuzetnog značaja.

Sajam, na kojem se predstavilo više od 50 preduzeća i udruženja iz Republike Srpske i zemalja okruženja, kojima rukovode žene, Privredna komora Republike Srpske organizovala je zajedno sa područnim privrednim komorama, u okviru projekta „PPŽ RS – Podrška preduzetništvu žena Republike Srpske". Davalac granta za realizaciju projekta je „EDA – Agencija za razvoj preduzeća“ iz sredstava SIEM, a u okviru projekta „Evropski okvir za razvoj strategija i politika za MSP u BiH – SBA BiH“ koji finansira Sida putem Ambasade Švedske u BiH.

Cilj projekta je unapređenje mjera za podršku razvoju preduzetništva žena u Srpskoj, jačanje uloge savjeta za žensko preduzetništvo u Komorskom sistemu, unapređenje svijesti preduzetnica o prednostima učešća u radu savjeta i učešća u aktivnostima koje organizuju savjeti, te osiguranje kontinuirane podrške za povećanje konkurentnosti i umrežavanje žena na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

 

  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder
  • 30 GODINA U SLUŽBI PRIVREDE
  • naše je bolje
  •   Članstvo u komori
  • infobiz slajder